100%NL Magazine Richard Krajicek (foto: Henk Koster)
Delen

Waar was jij toen Richard Krajicek 25 jaar geleden Wimbledon won?

Het is vandaag alweer 25 jaar geleden dat Richard Krajicek Wimbledon won. Ter ere van dit jubileum brengt de Koninklijke Munt speciale herdenkingsmunten uit. Vandaag zal de eerste munt worden uitgereikt aan Richard zelf.

Geen spijt

Richard is nog steeds de enige Nederlandse tennisser die met de felbegeerde trofee naar huis ging. Het zou alleen bijna niet gebeurd zijn. Kort voor zijn zege dacht hij namelijk nog aan stoppen. Hij was gefrustreerd door het grastennis vertelde de oud-tennisser onlangs in een video-interview met Libéma Open. Hij besloot toch te gaan. En daar heeft hij later geen spijt van gekregen.

De finale

De finale in 1996 moest maar liefst drie keer worden onderbroken door een regenpauze, maar duurde uiteindelijk maar 96 minuten. Met 6-3 6-4 6-3 versloeg hij Malivai Washington en werd Richard Krajicek de eerste Nederlander ooit die Wimbledon won. Hij eindigt de wedstrijd juichend op zijn knieën, net zoals Bjorn Borg dat deed toen Richard hem als 8-jarig jongetje Wimbledon zag winnen.

Jubileum

De Koninklijke Munt heeft ter ere van het 25-jarige jubileum van Richard Krajiceks overwinning op Wimbledon een speciale uitgifte ontworpen. Een exclusieve Goud Proof Richard Krajicek-penning wordt vandaag overhandigd aan Richard Krajicek zelf. Op de voorzijde van de munt is Richard zelf te bewonderen en op de achterzijde de Wimbledon-trofee. Naast veertien Goud Proof-penningen worden er ook vijfhonderd zilveren en 7.500 coincards geproduceerd.

Krajicek Foundation

Niet alleen de winst in 1996 had een grote impact op het Nederlandse sportlandschap, een jaar na zijn zege richtte Richard de Krajicek Foundation op. In plaats van te worden gehuldigd na zijn winst, wilde Richard liever iets terugdoen voor de Nederlandse gemeenschap. Het werd een tennisclinic in de Haagse Schilderswijk. Een fantastische middag, maar ook eentje waarop het pijnlijk duidelijk werd dat niet alle kinderen in Nederland dezelfde kansen hebben: deze kinderen zaten niet op een sportclub en hadden ook geen plek in de buurt waar ze ‘gewoon’ buiten konden sporten en spelen. Dat kon en moest anders. Richard werd een van de eerste sporters die zijn eigen stichting is begonnen. Inmiddels is de Krajicek Foundation uitgegroeid tot een landelijke sports foundation met 126 Krajicek Playgrounds in 42 gemeenten waar ruim 5.700 kinderen structureel sporten en spelen. En hebben ze al ruim 2.400 studiebeurzen uitgereikt in het kader van het Krajicek Scholarshipprogramma.

Beeld: Henk Koster

Dit artikel is geschreven in samenwerking met de Krajicek Foundation.

Delen