‘Het begon bij mij al heel vroeg met ‘knutselen met eten’. Mandjes vlechten met halfgaar gekookte spaghetti, bloemetjes snijden uit aardappels en boetseren deed ik liever met boter dan met klei… Dat had misschien nog niet zoveel met koken te maken, maar zo is het begonnen. Na de basisschool ging ik op mijn 12de naar de koksschool. Van nature treed ik niet heel graag op de voorgrond. Maar als het helpt om mijn product (gerecht) of passie onder de aandacht te brengen, dan heb ik daar alles voor over! Zolang die ‘schijnwerpers’ maar functioneel zijn en daarmee een bijdrage leveren aan het inspireren van anderen. Een kok is een dienstverlener, geen popster… Alles wat ik doe is erop gericht ánderen meer zelfvertrouwen te geven in de keuken. Als ik zie dat dit lukt, doet mij dat goed. Maar stiekem ben ik het meest trots op het feit dat mijn dochter Doris (26) en zoon Ralph (7) met zoveel plezier en vol zelfvertrouwen in de keuken staan. Zo hoorde ik Ralph tegen zijn vriendjes zeggen: ‘Koekjes kun je kopen, maar je kunt ze ook zelf maken’. Nou, dat…’
Tradities
‘Kerst vind ik écht de allergezelligste tijd van het jaar! Niet voor niets heb ik in 2015 het ultieme kerstkookboek Rudolph’s Christmas gemaakt en een uitgebreide Kerst theatertournee door Nederland gemaakt. Kerst is bij ons thuis met álles erop en eraan! Klassieke kerstliedjes op de pick-up, Engelse Christmas pudding, mistletoe, kerstjam, rendierkoekjes in de boom, flinke boswandeling en daarna een klassiek kerstdiner met de familie. De volgende dag gezellig restjes eten in pyjama bij een kerstfilm! Oud en nieuw maak ik altijd kreeft met aardappelsalade die we eten bij onze buren. Zij de champagne en wij de kreeft, héérlijk die tradities!’
Gerecht
‘De groenten vind ik het belangrijkste en eigenlijk ook het lekkerste. Kerst kan niet zonder stoofpeertjes, mooi glimmend gepresenteerd in licht gebonden kookvocht. Ik zeg altijd: ‘Kerst zonder stoofpeertjes is als vrijen zonder zoenen…’ Onmogelijk!’