Sandra Schuurhof: “Iedereen was meteen weg van Maxima”
Zie ook:
Delen

Sandra Schuurhof: “Iedereen was meteen weg van Maxima”

Journalist en presentatrice Sandra Schuurhof is al jaren Koninklijk Huis verslaggever. Ze zag Máxima voor het eerst van dichtbij in 2001. Nu, 20 jaar en heel veel ontmoetingen later – en een koningin die 17 mei haar 50ste verjaardag viert - willen wij alles van haar horen.

Koninklijk Huis Verslaggever

“Ik ben in 1997 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek en bij RTL Nieuws gaan werken. Sinds 2001 ben ik naast de algemene verslaggeving ook de Oranjes gaan volgen. Ik werkte al een tijdje als algemeen verslaggever voor RTL Nieuws, toen we hoorden dat Willem-Alexander een steady vriendin had. Er zat een verloving aan te komen en daarom stuurde RTL mij en Erik Mouthaan naar Argentinië – haar thuisland – omdat we toevallig allebei Spaans spreken. We hebben een maand een appartement gehuurd en allemaal verhalen gemaakt. Wie is Máxima? Uit wat voor een milieu komt ze? Wie zijn haar vrienden en hoe zat het met haar vader en het Videla-regime? Toen we in Argentinië zaten, werd de verloving aangekondigd in Nederland en konden we onze verhalen meteen op de buis brengen”. 

Toevalstreffer

“Als zij uit een ander, niet Spaanstalig land was gekomen, was ik misschien wel nooit in aanraking gekomen met het koningshuis. Het kwam toevallig op mijn pad. Ik had niet per se affiniteit met het koningshuis, maar ik ben journalist en ik heb interesse in alles wat nieuwswaardig is, dus ook het koningshuis. Ik kan me goed herinneren hoe ik als meisje van negen op televisie zag hoe Beatrix werd ingehuldigd. En ik was er zelf bij in de Nieuwe Kerk, toen Willem-Alexander werd ingehuldigd. Dat waren bijzondere momenten.”

Nederland

“Een land dat veel meningen heeft en heel uitgesproken is. Je kan het snel goed doen, maar ook snel fout doen. Er is altijd kritiek op het koningshuis. Zeker de laatste 20 jaar. Dat komt door de veranderende samenleving. Alles is zichtbaar. Iedereen wordt in de gaten gehouden. Er is zoveel pers en er zijn zoveel uitingen op social media. Er zijn veel meer mensen en partijen die zich ermee bemoeien.

Protocol

“Als Koninklijk Huis verslaggever heb je altijd te maken met protocollen. Ik weet inmiddels niet beter. Natuurlijk zou het handiger zijn als alles iets meer transparant zou zijn. Maar ik ken al veel mazen in de protocollen om daartussen te bewegen en genoeg informatie te krijgen. Het is een gesloten eenheid, de hofhouding. Als je iets hoort, is het lastig om het bevestigd of ontkend te krijgen. Er wordt vaak gezegd dat het privé zaken betreft en daar doen ze geen uitspraken over. Maar in de regel kan ik prima met de RVD door één deur. Zij willen ook geen dingen in de pers die niet kloppen. Wij kunnen veel vragen aan de koning en koningin, maar als vragen ze niet bevallen, dan merk je het meteen, de koning kan dan nors reageren. Al moet ik zeggen dat hij er steeds beter in is geworden om van zijn ongenoegen een grap te maken.”

Koningsdag

“Dat is het meest hectische event van het jaar. Het begint de dag ervoor al met voorbereidingen en op de dag zelf ben je de hele tijd van hot naar her aan het rennen. De koning en zijn familie lopen namelijk door de hele stad en op die route zijn maar een paar persmomenten. Wij moeten flink ons best doen en heel wat kilometers afleggen om een glimp op te vangen van de koning en zijn familie en om ze wat te vragen. Dit jaar gaan de koning en koningin naar Eindhoven, waar een corona proof programma is voorbereid. Dat is een stuk overzichtelijker, want er worden niet veel meters afgelegd.” 

Beeld: Martijn Beekman, RVD.

Delen

Meer over Koningin Máxima

OEI: Zó reageert koning Willem-Alexander op serie Máxima!
OEI: Zó reageert koning Willem-Alexander op serie Máxima!
Dít wist jij nog niet over de trouwjurk van Koningin Máxima!
Dít wist jij nog niet over de trouwjurk van Koningin Máxima!
Lees alle artikelen over Koningin Máxima