100%NL Magazine
Delen

Volgende week schaatsen op natuurijs?

Je zal het vanochtend al gemerkt hebben: koning Winter is weer in het land! Vanaf vandaag zullen de temperaturen geregeld zakken met 's nachts temperaturen tot ver onder het vriespunt. Mogelijk kunnen we daardoor volgende week schaatsen op natuurijs!

De koude periode begint dit weekend. De wind draait naar het oosten en daarmee wordt koude lucht naar ons land geblazen. ’s Nachts daalt de tempratuur naar -2 tot -8 graden en overdag dooit het een paar graden. Het is vrij zonnig winterweer. Op de meeste dagen blijft het droog, maar halverwege de week neemt de kans op wat winterse neerslag toe.

Afwachten

Omdat het ‘s nachts stevig vriest en overdag slechts een paar uur dooit, kan op plaatsen zoals ondergelopen weilanden en schaatsbanen makkelijk een ijslaag vormen. Wel zorgt de zon ervoor dat de bovenste laag van het ijs zacht kan worden.

Schaatsliefhebbers zullen langer moeten wachten voordat sloten, plassen en meren dichtvriezen en het ijs dik genoeg is om op te schaatsen. Het kan namelijk een week duren voordat het water voor het eerst bevriest! De eerste helft van de winter die we nu beleven is best zacht geweest, daarom is het afwachten of het daarna nog koud genoeg is om het ijs verder te laten groeien!

Bron: weeronline | Beeld: iStock

Delen