100%NL Magazine Jan Smit

Steeds meer Nederlanders kiezen voor een vakantie met de camper of caravan!

Het gefluit van de vogels vroeg in de morgen, de rust in het midden van de natuur, kinderen die heerlijk samen kunnen spelen; veel Nederlanders hebben de charme van het kamperen herontdekt. Niet alleen huidige caravan- en camperbezitters gaan dit jaar massaal op vakantie naar de camping, een grote hoeveelheid nieuwe bezitters lijken de vijfsterrenhotels achter zich te laten en vakantie te vieren op de camping!

Dit werd duidelijk uit de cijfers van BOVAG en RDC. Vooral jonge mensen tussen de 18 en 25 jaar schaffen massaal campers en caravans aan dit jaar. In de jongste leeftijdscategorie van 18 tot en met 25 jaar groeide het caravanbezit zelfs met 7,2%, terwijl het aantal caravaneigenaren van 65 jaar en ouder juist met 1,9% afnam. Het camperbezit onder de jongste groep groeide zelfs nóg meer met maar liefst 26,8%. Bij 65-plussers betrof deze stijging slechts 1,5%.

Volgens Siewert Gorter, voorzitter van BOVAG Caravan- en Camperbedrijven, tonen deze cijfers dat kamperen het perfecte vakantie-alternatief vormt: “Voor jongeren en voor gezinnen met kleine kinderen is de camping natuurlijk de ultieme vakantiebestemming. Nu verre reizen en all-inclusive vakanties voor velen geen optie zijn, kijkt iedereen naar wat er wél kan. Kamperen blijkt dan ineens niet alleen een geweldig alternatief, maar ook nog eens coronaproof. Bovendien denken jongeren met en zonder kinderen al gauw met een warm gevoel terug aan de mooie tijd vroeger op de camping met hun eigen ouders.”

BN’ers op kampeervakantie

Jan Smit besloot een paar jaar geleden op vakantie te gaan met een camper. Een week voordat Jan met zijn gezin op vakantie ging moest hij alleen nog afrijden voor zijn camperrijbewijs. En dat ging maar net goed en hij slaagde nét op tijd. In een gevaarte van maar liefst 9 meter gingen Jan en zijn gezin richting het zuiden. Jan: “Ik koos gelijk de grootste, want met drie kinderen wilde ik een beetje de ruimte hebben. Het slaapcomfort was goed: de kinderen konden lekker languit liggen, met zijn drieën naast elkaar. Natuurlijk werd er altijd wel eentje wakker, iedere nacht. De ene kreeg een been in zijn gezicht, de ander rolde uit bed, nummer drie moest plassen… Dan is dus gelijk de hele camper wakker. Moest ik wel even aan wennen.”

100%NL Magazine Jan Smit

Ook Frans Duijts geniet vaak met zijn gezin van een kampeervakantie met de caravan. Met zijn ouders ging Frans Duijts al op vakantie met een caravan achter de auto en toen hij zelf kinderen kreeg, is hij er ook mee begonnen. “We gaan met het hele gezin op vakantie – ik, mijn vrouw en onze drie dochters – maar vrienden en kennissen staan ook op de camping. Al met al ben je met een ploeg van vijftien à twintig man. Altijd heel leuk.”

Jochem Myjer is op dit moment met zijn kamper in het mooie Frankrijk te vinden voor een heerlijke kampeervakantie. Hoewel het kamperen hem prima bevalt, heeft hij soms moeite met het vinden van zijn camper. Zoals hij gister al deelde op Instagram ‘Campers lijken op elkaar. De meeste zijn wit.’ En dit leidde tot een gênant moment! Jochem liep namelijk de verkeerde camper in… “Ik heb zelden een Italiaans echtpaar zo zien schrikken ook al besefte ik mijn fout binnen een milliseconde” zegt Jochem over zijn grote blunder. Gelukkig kan hij er om lachen.