Freek Vonk
In de wereld van de natuurwetenschappen is er een naam die je niet kunt missen: Freek Vonk! Deze charmante bioloog met zijn aanstekelijke enthousiasme is al jaren een van de meest geliefde televisiepersoonlijkheden van Nederland. Met zijn indrukwekkende kennis en onvermoeibare avontuursgeest heeft hij jong en oud het belang van natuurbehoud en dierenbescherming bijgebracht.
Nieuwe anaconda
De afgelopen dagen was Freek Vonk veelvuldig in het nieuws nadat hij bekend maakte samen met een onderzoeksteam een nieuwe soort anaconda te hebben ontdekt. En dat is heel bijzonder, omdat er altijd vanuit werd gegaan dat er maar één soort anaconda bestond.
Aan NU.nl liet Freek hierover weten: ‘Dit is een wurgslang, de grootste ter wereld. Deze slangen jagen onder andere op tapirs en jaguars en ze zijn groot en sterk genoeg om een mens te wurgen, doden en op te eten.’ De nieuwe soort die Freek samen met zijn collega’s ontdekte bevindt zich onder andere in Venezuela en Suriname. Freek is maar wat trots op de ontdekking. Op Instagram schrijft hij hierover: ‘Als zo’n gigantisch groot en iconisch toproofdier zo’n groot geheim kan verbergen, dan roept dat natuurlijk meteen de vraag op: hoeveel andere onbekende soorten leven er nog onder onze radar? Deze ontdekking laat zien hoe ontzettend veel er nog te leren valt over de natuur en over het Amazonegebied in het bijzonder….’
Wurgen
Freek neemt zijn volgers op social media regelmatig mee in de wondere wereld van de natuur. Deze keer deelt hij een hele opmerkelijke video, namelijk een video waarop hij zich laat wurgen door een gigantische, groene anaconda. De video is inmiddels alweer 10 jaar oud, maar wat Freek toen nog niet wist, is dat hij destijds gewurgd werd door de nieuwe soort anaconda die hij zojuist heeft ontdekt! Hoe toevallig!
‘Dit is trouwens inmiddels tien jaar geleden (2014), en aangezien dit in Suriname was, en dus met een Surinaamse anaconda, is dit dus inderdaad (!) de noordelijke groene anaconda (Eunectes akayima), de nieuwe soort die we gisteren beschreven hebben in het wetenschappelijk tijdschrift Diversity – al wist ik dat toen uiteraard nog NIET!!! Best grappig, als ik er zo op terug kijk… En wat een machtig dier!’