100%NL Magazine mondkapje
Delen

Vandaag gaat de mondkapjesplicht in: waar moet je hem dragen en waar niet?

In maart leek het er nog op dat Nederland nooit zou zwichten voor de mondkapjesplicht. Het zou niet werken en geheel onnodig zijn. Een half jaar later is die mening toch enorm bijgesteld en moeten we vanaf vandaag een mondkapje dragen in openbare ruimtes. Wij zochten even voor je uit waar je het mondkapje moet dragen en waar niet.

Iedereen die 13 jaar of ouder is, dient een mondkapje te dragen in publieke binnenruimtes. En dan hebben we het niet over een gezichtsscherm, daarmee krijg je namelijk alsnog een boete. Gezichtsbescherming moet je vanaf nu dragen in winkels, openbare delen van overheidsgebouwen, scholen, stations en de supermarkt.

Ook mensen met een contactberoep moeten te alle tijden een mondkapje dragen. Dit gaat over kappers, rijinstructeurs en nagelstylisten. Ook hun klanten moeten een mondkapje dragen. Als je in deze ruimten of met deze beroepen geen mondkapje draagt, riskeer je een boete van maar liefst € 95. Voor jongeren onder de 16 is deze boete iets lager, namelijk € 38.

Er zijn ook uitzonderingen op de mondkapjesplicht. Sekswerkers, bezoekers van gebedshuizen hoeven geen gezichtsmasker te dragen. Ook mensen die vanwege een ziekte of beperking geen mondkapje kunnen dragen, hoeven het niet te doen. Daarbij hebben ze wel een verklaring van hun dokter nodig om te laten zien als daar naar wordt gevraagd.

Mensen die langer dan 8 uur een mondkapje dienen te dragen voor hun werk, mogen wel kiezen voor een gezichtsscherm. Wel moet het spatscherm het hele gezicht bedekken.

Delen