100%NL Magazine spin

Bang voor spinnen? Kijk maar uit want ze komen naar buiten

Op een koude ochtend in oktober zal je ze gauw zien; met dauw overgoten spinnenwebben overal in de tuin verstopt. Je kan nergens lopen zonder door een met druppels bedekt kunstwerk te stappen. En dan heb je geluk als er niet meteen een vette kruisspin op je gezicht zit. De beestjes kruipen overal. Maar waar komen ze vandaan?

Het is weer herfst en dat is voor spinnen het seizoen waar ze zich in voortplanten. De grote mannetjes kruipen uit hun donkere hoekjes tevoorschijn om op zoek te gaan naar de kleiner gevormde vrouwtjes. Die lokken de mannetjes met hun spoor van feromonen naar buiten.

De waarheid is dus, dat er altijd al zoveel spinnen zijn. Je ziet ze gewoon normaal niet. En dat is voor mensen die bang zijn voor spinnen misschien niet leuk om te horen. Maar tenzij je in Australië woont of zo, heb je niks te vrezen van die acht-potige beestjes. Ze zullen je nooit bijten.

Sla geen spinnen dood

Spinnen zijn juist hartstikke nuttig, want ze eten alle insecten op. Maar als je echt niet van spinnen houdt, sla ze dan niet dood, maar pak ze op of doe ze in een bakje en zet ze buiten. En zorg er voor dat je huis tiptop schoon blijft. De beestjes houden nu eenmaal meer van stof en viezigheid en niet van schoonmaakmiddel. En ze houden niet van munt!

Bron: Libelle | Beeld: iStock