100%NL Magazine mobiele telefoon
Delen

Zó vaak moet je je wachtwoorden veranderen om cybercriminelen te slim af te zijn

Het gebeurt de laatste tijd steeds vaker: mensen die te maken krijgen met pogingen tot cybercrime. Maar liefst 75% van de Nederlands heeft er wel eens mee te maken gehad. Hoe vaak moet je bijvoorbeeld je wachtwoord veranderen? Wil jij dit kosten wat kost vermijden? Dan hebben wij een paar tips voor je!

Tip 1: Goed wachtwoord

Allereerst is het belangrijk dat je niet voor elk account hetzelfde wachtwoord gebruikt! Dan maak je het wel heel makkelijk voor cybercriminelen. Bovendien is het ook verstandig om meer dan één woord te gebruiken als wachtwoord en meerdere tekens toe te voegen. Ten slotte is het natuurlijk belangrijk om geen persoonlijke gegevens te gebruiken als wachtwoord. De naam van je hondje is bijvoorbeeld niet zo’n goed idee.

Tip 2: Wachtwoorden veranderen

Als je dan uiteindelijk een goed wachtwoord hebt gevonden, is het belangrijk om deze elke drie maanden te veranderen. Op deze manier ben je de cybercriminelen elke keer te slim af.

Tip 3: Phising mails

Open nooit en te nimmer op een e-mail waarvan je de afzender niet kent. Je kunt het beste deze e-mail zo snel mogelijk verwijderen. Als mensen of bedrijven je willen bereiken, geven ze maar een belletje. 😉

Tip 4: Updaten

Update ten alle tijden de laatste versies van alle programma’s die je gebruikt. Besturingssystemen als Microsoft Windows en OS van Apple geven namelijk regelmatig aan dat je iets moet updaten. Stel dit niet uit!

Tip 5: Installeer antivirus-software

Een goede firewall is het halve werk. Op startpagina.nl vind je een overzicht van vele mogelijke aanbieders van antivirus-software. Maar installeer geen meerdere antivirus programma’s, want dit werkt namelijk juist weer averechts.

Bron: Startpagina.nl | Beeld: iStock

Delen