Een sieraad uitzoeken voor iemand anders of jezelf? Hier moet je op letten!
Delen

Een sieraad uitzoeken voor iemand anders of jezelf? Hier moet je op letten!

Moederdag komt er bijna aan en dat is een mooie gelegenheid om je lieve moeder eens flink te verwennen met een mooi sieraad. En ook die ene jarige vriendin kan wel eens getrakteerd worden op een nieuw armbandje. Denk je ook aan jezelf? Ook jij verdient het om af en toe eens in de watten gelegd te worden, ook al is het door jezelf. En als je dan een sieraad koopt, voor iemand anders of voor jou, dan wil je natuurlijk wel zeker weten dat je kwaliteit koopt. Maar waar moet je dan op letten? We geven je wat handige tips.

Past het sieraad bij de drager?

Dames sieraden zijn er in allerlei soorten en maten. Gelukkig maar, want er zijn ook dames in allerlei soorten en maten. De eerste tip die we je meegeven is te bedenken wie het sieraad gaat dragen en past de keus van het sieraad daarbij. Bedenk welke sieraden je moeder of vriendin nu al vaak draagt en koop iets wat daarop lijkt. Als je moeder bijvoorbeeld altijd alleen maar heel subtiele zilveren dunne armbandjes draagt, dan zal ze een grote gouden armband waarschijnlijk niet zo mooi vinden. Koop je het sieraad voor jezelf, bedenk dan eens welke sieraden je op dit moment het meeste draagt, blijkbaar voel je je bij deze sieraden het prettigst.

Zilver, goud of toch rosé?

De kleur van sieraden kan verschillen. Er zijn zilveren sieraden en gouden sieraden, maar ook witgoud en rosé zijn graag geziene kleuren als het gaat om sieraden van edelmetaal. De kleur die je kiest, is natuurlijk geheel afhankelijk van je smaak, of de smaak van degene die het sieraad van jou cadeau krijgt. Weet je niet zeker welke kleur het meest wordt gewaardeerd door je moeder of vriendin? Kies dan voor zilver, dit is een neutrale kleur die makkelijk te combineren is.

Sterling zilver en karaten

Het klinkt misschien gek, maar een zilveren sieraad bestaat nooit 100% uit zilver, en een gouden sieraad nooit 100% uit goud. De materialen zouden dan veel te zacht zijn om te bewerken en enorm snel beschadigen. Daarom worden er voor het maken van sieraden legeringen gebruikt, er wordt dus een ander metaal aan het goud of zilver toegevoegd om het materiaal te verstevigen. 925 sterling zilver is de meest gebruikte legering voor zilver. Je kunt deze sieraden herkennen aan het nummer ‘925’ dat staat voor 92,5% zilver. Hoeveel goud er in een sieraad verwerkt zit, kun je zien aan het aantal karaat. 1 karaat 1/24ste deel zuiver goud. Een ring van 14 karaat bestaat voor 58,5% uit goud.

Een knuffel als dank

Het is best moeilijk om een keus te maken tussen al die verschillende sieraden die te koop zijn. Zeker als je voor iemand anders zo’n persoonlijk cadeau koopt, is het slim om het aankoopbonnetje even te bewaren totdat je er zeker van bent dat de ontvanger écht blij is met het sieraad. Maar als je bij het kopen van het cadeau voor je moeder of vriendin bovenstaande tips in acht neemt is de kans groot dat je dankbaar om de hals gevlogen wordt. Fijn he, dat dat weer mag!

Delen