100%NL Magazine Maza

WOW: Dít gebeurt er met je lichaam als je 1 week geen vlees eet!

Het is de aankomende week de Nationale week zonder vlees! Een week waarin mensen aangespoord worden om hun vleesconsumptie te verminderen. Dit heeft niet alleen effect op het dierenleed en het milieu, maar óók op jouw gezondheid! Dít gebeurt er met je lichaam als je 1 week geen vlees eet!

Voordelen voor je lichaam

Uit cijfers van het Voedingscentrum komt naar voren dat Nederland zo’n 700.000 vegetariërs telt. We worden ons allemaal steeds bewuster van de nadelen van het eten van vlees. Want wanneer je stopt met het eten van vlees bespaar je niet alleen een hele hoop dieren leed, maar draag je ook je steentje bij aan een beter milieu. Daarnaast heeft ook nog een aantal positieve effecten op je lichaam!

Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat wanneer je stopt met het eten van rood vlees je minder kans hebt op diabetes type 2. Maar dat is niet alles, ook brengt het je cholesterolwaarde omlaag en verbetert het je spijsvertering én stoelgang!

Wist je dat als je één week geen vlees eet, je maar liefst 130 (!) liter water bespaart? Ongelooflijk! Om 1 kilo rundvlees te produceren is er 15.500 liter water voor nodig. Ja je leest het goed: 15.500 liter! Voor een kilo varkensvlees wordt er 6000 liter water gebruikt, en voor kippenvlees 4300 liter.

Vegetarisch

Vegetarisch dineren hoeft absoluut niet moeilijk te zijn. Zeker niet met de producten van Maza. Hun producten zijn niet alleen heel erg lekker om mee te dippen en smeren, je kunt er ook heerlijk mee koken! Of je nu kiest voor een salade, wrap, of een broodje, met de Hoemoes, falafel en spreads van Maza wordt het steeds weer een feestje op tafel. Wij laten jullie 3 makkelijke en lekkere vegetarische recepten zien waar je zelfs iedere vleeseter mee verrast!

Turkse broodpizza met Hoemoes Spicy Chipotle en tomaten

Fan van pittig eten én van pizza? Probeer dan deze Turkse broodpizza met Hoemoes Spicy Chipotle en tomaten.

10 minuten bereidingstijd | 4 personen

Ingrediënten

1 Turks brood
1 ui
1 teen knoflook
1 tomaten uit blik 400 gr
2 tl gedroogde Provençaalse kruiden (tijm, oregano en rozemarijn)
3 el Maza Hoemoes Spicy Chipotle
250 gr cherry-trostomaatjes
1 pot gegrilde paprika (geel en rood)
3 takjes verse basilicum
2 takjes verse platte peterselie
Peper en zout naar smaak

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 200 graden (elektrisch), 180 graden hetelucht.
2. Snijd het Turks brood doormidden. Bestrijk met 1 eetlepel olijfolie. Bak 5 minuten in de oven zodat de bovenkant van het brood geroosterd is. Haal het brood uit de oven.
3. Maak de tomatensaus. Hak de ui fijn. Doe 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan, voeg de ui en knoflook toe en bak op laag vuur tot dat de ui licht bruin kleurt. Voeg de tomaten uit blik toe. Schep de gedroogde kruiden en de Hoemoes Spicy Chipotle er door breng eventueel verder op smaak met zout en peper.
4. Bestrijk de Turkse broodpizza’s met de saus. Leg de tomaten takjes op het brood, samen met gegrilde paprika’s. Zet de bodems in de oven voor 10-15 minuten.
5. Hak de kruiden grof en garneer met verse kruiden

Pasta met romige hoemoessaus

Een pasta is altijd goed! Vervang het vlees door falafel en probeer deze Pasta met romige hoemoessaus!

30 minuten bereidingstijd | 2 personen

Ingrediënten

200 ml plantaardige room
2 st rode ui
3 el olijfolie
2 el edelgistvlokken
100 g Maza Hoemoes Paprika Oregano
1 blik tomatenblokjes (400 g)
140 g pasta
1 pak Maza Hot ’N Spicy falafel
2 st groene peper
4 teentjes knoflook
30 g amandelschaafsel
3 takjes verse tijm

Bereidingswijze

1. Snipper de uien fijn.
2. Verhit 1 eetlepel olijfolie in de grote pan en voeg de gesnipperde ui toe. Fruit 5 minuten op laag vuur.
3. Voeg de plantaardige room, edelgistvlokken, Hoemoes Paprika Oregano en tomatenblokjes toe en roer.
4. Gaar de saus in 20 minuten.
5. Bereid de pasta en falafel naar instructies op de verpakking.
6. Leg de pepers en de knoflook in de ovenschaal en giet de overige olijfolie erover. Schuif onder de grill en rooster 5 minuten.
7. Verdeel de pasta over twee borden schenk de saus erover en garneer met de geroosterde peper, knoflook, amandelschaafsel en verse tijm.

Muhamarra couscoussalade met feta

Verwen jezelf met je eigen Muhamarra couscoussalade met feta! Smullen!

20 minuten bereidingstijd | 4 personen

Ingrediënten

250 gram parelcouscous
2 courgettes
1/2 bosje bosui
200 gram feta
5 el olijfolie
1 bakje Maza Muhammara
Evt doperwtcress of een andere cress

Bereidingswijze

1. Bereid de parelcouscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snij intussen de courgettes in de lengte inplakken van 3 mm dik en gril ze in een grillpan tot ze een mooi patroon hebben.
2. Snij de bosui ragfijn en de feta in blokjes.
3. Meng de couscous met de courgette, bosui en feta en breng de salade op smaak met de olijfolie en peper en zout. Dresseer hem mooi op een schaal en garneer met dikke dotten Muhammara en eventueel een mooie cress.

WIN!

Ben jij na het zien van deze recepten helemaal enthousiast? Wij mogen namens Maza 3x een goedgevuld pakket weggeven vol Hoemoes, spreads en falafel zodat jij de Nationale week zonder vlees succesvol kunt doorbrengen!

Doe mee met deze te gekke winactie en maak kans!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Maza