bespaartips-huishouden

Bespaartips huishouden: Lees hier de top 10 beste tips!

Ben je op zoek naar de beste bespaartips voor je huishouden? Wij vertellen je de 10 beste tips, zodat jij een hoop geld kunt besparen. Lees het hier!

Bespaartips huishouden 

Geld besparen in je huishouden kan lastig zijn. Een gezin onderhouden kost natuurlijk veel geld. Wij hebben tips op een rijtje gezet waarmee je heel wat tijd én geld besparen in je huishouden!

1. Korter douchen

Structureel korter douchen bespaart een hoop water en energie. En is daarmee ook nog goed voor de portemonnee. Bekijk met een klokje, kookwekker of stopwatch hoe lang je nu doucht en kijk of er een minuut af kan. En de dag daarop nóg een minuut. Dit scheelt per jaar behoorlijk in de portemonnee.

2. De kachel lager zetten

Zet de thermostaat standaard één graad lager. Ga voor 19℃, in plaats van voor 20℃. Of zet de kachel nog lager. Elk graadje lager zorgt voor een besparing van 6 à 7% in het gasverbruik. Trek een dikke trui aan, steek wat kaarsjes aan, ga met een kleedje op de bank zitten en wen aan die iets lagere temperatuur.

3. Draai je was met een Eco programma

Een wasbeurt op de ecostand neemt vaak minstens 3 uur in beslag. Veel mensen denken daarom meer energie te besparen met een kort wasprogramma. Dat klopt echter niet, want het korte programma verbruikt juist heel veel energie. Dat komt doordat de wasmachine, om tijd te besparen, de temperatuur een stuk verhoogt, wat daardoor duurder uitvalt. Een ecoprogramma doet er weliswaar een stuk langer over, maar wast op een lagere temperatuur en verbruikt aanzienlijk minder energie. In veel gevallen wordt er ook minder water verbruikt.

4. Koop refurbished producten

Refurbished betekent letterlijk ‘gereviseerd’. Elektronische apparaten worden uitgebreid gecontroleerd, getest, schoongemaakt, gerepareerd, vervangen en geüpgraded waar nodig, om weer aan een nieuw leven te beginnen.  Denk aan een mixer, droger, wasmachine, koffiezetapparaat en nog veel meer.  Met een refurbished device ben je niet alleen milieubewust bezig, maar het scheelt je ook een aantal centen in de portemonnee.

5. Koop alles in bulk

Lang houdbare producten als koffie, wasmiddel of bijvoorbeeld tandpasta of shampoo is altijd handig om in grote aantallen te bulken wanneer dit in de aanbieding is. Zo heb je een voorraad je en heb je de producten voor een lagere prijs ingekocht.

6. Gooi etensresten niet weg

Door restjes te gebruiken en af en toe voor meer dagen te koken, kun je tijd én geld besparen. Ga je buiten de deur eten? Vraag het personeel of ze de restjes van je bord kunnen inpakken, om het op die manier opnieuw te gebruiken.

7. Geen halfvolle was draaien

Volgens de Consumentenbond is het veel goedkoper om twee keer per week met een volle trommel te wassen, dan vier keer per week met een halfvolle trommel. Dit kan je jaarlijks tot wel 30 euro schelen. Je kunt dus beter al je was opsparen en tegelijk wassen, dan elke keer een beetje.

8. Maak een boodschappenlijstje

Een boodschappenlijstje opstellen helpt je om die andere ingevingen opzij te schuiven. En dat scheelt natuurlijk ook voor je portemonnee. Dus bedenk wat je de komende dagen wilt eten en zet het op een lijstje. Zo vergeet je niks én zo kom je ook niet in de verleiding om dingen te kopen die je helemaal niet nodig hebt.

9. Isolatie

Een goed geïsoleerd huis heeft veel voordelen: minder kou en tocht, een lagere energierekening en minder CO2-uitstoot. Zorg er dus voor dat je huis goed geïsoleerd is en bespaar centen.

10. De kraan minder vaak gebruiken

De keuken is een van de plekken in huis waar we veel water verbruiken. Denk bijvoorbeeld aan het afwassen of het omspoelen van glazen. Maar ongemerkt gaat er heel wat meer water doorheen dan je zou denken. Sla het afspoelen van de vaat en het voorspoelen over. Het is niet nodig, de vaatwasser kan zelf de vaat goed schoon krijgen.

Met deze bespaartips huishouden hopen wij je een handje te helpen. Op zoek naar meer tips en tricks om geld te besparen? Je leest het hier. 

Bron: Leapp, AD, Maxvandaag. Beeld: ISTOCK