100%NL Magazine
Delen

Dus daarom ben jij gevoelig voor emoties van anderen!

Kun jij het ook niet droog houden als jouw vriend of vriendin moet huilen? Dit fenomeen, ook wel "catching feelings" genoemd, houdt onderzoekers al jaren bezig. Maar hoe kan het dat mensen zo gevoelig zijn voor emoties van anderen?

Onderzoekers beweren dat dit allemaal met jouw persoonlijkheid te maken heeft. De volgende persoonlijkheden passen bij mensen die gevoelig zijn voor de emoties van anderen:

Extra aanstekelijk
Emotionele aanstekelijkheid komt voor wanneer jouw vriend of vriendin een sterk gevoel over iets heeft en dat jij dit dan van hem/haar overneemt. Huilen is vaak aanstekelijker dan andere gevoelens, omdat dit een opvallende emotie is.

Kopieergedrag
Doordat mensen de houding van anderen in de gaten houden, nemen ze dit onbewust over. Wanneer mensen een gesprek voeren kopiëren ze automatisch de mimiek van hun gesprekspartner.

Persoonlijkheid
Ook is er een verschil in geslacht, want vrouwen blijken namelijk gevoeliger voor emoties van anderen dan mannen. Dr. Hatfield zegt dat je persoonlijkheid, los van je geslacht, bepaalt hoe gevoelig je bent voor emoties van anderen. Mensen die sneller emotioneel en empathisch zijn, kopiëren sneller het gedrag van anderen.

Empathisch
Wanneer mensen goed luisteren naar een persoon, veel om een persoon geven of gewoon simpelweg erg empathisch zijn, nemen zij sneller de emotionele toestand van hun gesprekspartner over.

Bron: Libelle l Beeld: Istock

Delen