100%NL Magazine
Delen

Je kunt nu weer stemmen op jouw favoriete woord van 2018!

Klinkt het woord ‘appongeluk’ jou ook bekend in de oren? Dat kan goed kloppen, want dit was namelijk uitgeroepen tot het Woord van het Jaar 2017.

Ook dit jaar bekroont het bekendste woordenboek de Dikke Van Dale een nieuw woord tot Woord van het jaar. Welke is jouw favoriet?

Het Nederlandse publiek kan woorden insturen die in 2018 zijn ontstaan. Het woordenboek heeft naar aanleiding hiervan een shortlist gemaakt van woorden waarop jij tot 17 december kan stemmen. Op 18 december maakt Van Dale de grote winnaar bekend.

De kanshebbers

De volgende woorden zijn kanshebbers om verkozen te worden tot Woord van het Jaar:

Balanstrutje: Carrièrevrouw die te veel bezig is met de balans tussen werk en privé om te kunnen doordringen tot de top van het bedrijfsleven, gemunt door de Zakenvrouw van het Jaar 2017, de Nederlandse reisondernemer Elske Doets (1972).

Blokkeerfries: Elk van de personen die in Friesland een wegblokkade hebben opgezet om anderen te verhinderen te demonstreren tegen een aspect van de sinterklaastraditie, door sommigen beschouwd als verdediger daarvan.

Bomcycloon: Zich zeer snel ontwikkelende (winter)orkaan, waarvan het effect verwoestend kan zijn.

Creditboy: Criminele jongere die zijn slachtoffers (met beloftes, chantage of bedreiging) overhaalt om op krediet mobiele telefoonabonnementen af te sluiten en de daarbij verkregen smartphones aan hem af te staan.

Drankhangen: Met snacks en drank, in je ondergoed of comfortabele kleren op een bank of stoel hangen.

Hempathie: Sympathie die mannen en vrouwen van nature voelen voor machtige mannen, vooral als die in opspraak komen of ten val worden gebracht.

Intimiteitscoördinator: Iemand die door een filmstudio wordt ingehuurd om er bij filmopnames op toe te zien dat naakt- en/of seksscènes overeenkomstig het draaiboek worden opgenomen en dat de acteurs zich daarbij niet ongemakkelijk voelen.

Kantlijnsporter: Iemand die een sport beoefent waarvoor het publiek en de media doorgaans weinig aandacht hebben en waarover in de kranten hooguit kleine berichten verschijnen.

Kwispellezen: Van kinderen met leesproblemen: teksten voorlezen aan een speciaal getrainde hond, waarvan de non-verbale feedback (bijvoorbeeld kwispelen) als leesstimulans wordt ervaren.

Mangomoment: Geluksmoment dat een ernstig zieke patiënt beleeft door een ogenschijnlijk onbeduidende, niet-medische handeling of opmerking van een arts, zorgverlener, mantelzorger en dergelijke tijdens normale zorgactiviteiten, de metafoor verwijst naar een fragment uit een VRT-programma waarin een patiënte een moment van geluk beleeft aan de mango die de presentatrice voor haar meebrengt.

Plogging: Vorm van fitness waarbij men tijdens het joggen afval opruimt, Zweeds, samentrekking van plocka (plukken, verzamelen) en Engels jogging.

Practivisme: Activisme dat gemakkelijk in praktijk kan worden gebracht.

Primarkpremie: Kritische benaming voor het lage-inkomensvoordeel, een premiekorting voor bedrijven die hun personeel maximaal 120 procent van het minimumloon betalen, dat oorspronkelijk was bedoeld om het aannemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te stimuleren, maar in de praktijk ook wel fungerend als loonplafond.

Rooftijdschrift: Zich als wetenschappelijk presenterend tijdschrift of publicatieplatform op internet dat academische of quasi-academische artikelen plaatst tegen betaling van een vergoeding door de auteur(s).

Selfieshopper: Iemand die bij internetwinkels kleding en dergelijke bestelt om er een selfie in of mee te maken (bijvoorbeeld om daar op de sociale media goede sier mee te maken), waarna hij of zij het product terugstuurt naar de leverancier.

Testosterontweet: In macho- of spierballentaal geformuleerde tweet bedoeld om anderen te imponeren.

Vliegschaamte: Schaamte die iemand ervaart als hij of zij gebruikmaakt van een vliegtuig terwijl er minder milieubelastende alternatieven zijn om zich te verplaatsen, vertaling van Zweeds flygskam.

Yogasnuiver: Iemand die gewoonlijk gezond en bewust leeft, maar zich nu en dan, bijvoorbeeld in het uitgaansleven, te buiten gaat aan partydrugs en cocaïne.

Ga nu naar de website van Van Dale en stem op jouw favoriete nieuwe Woord van 2018!

Bron: HarpersBazaar l Beeld: Istock

Delen