1. Temperatuur
Dit spreekt misschien voor zich, maar is daarom niet minder belangrijk: hoe warm het buiten is, bepaalt (deels) ook welke temperatuur het in je slaapkamer zal zijn. Daardoor kan het moment dat je het winterdekbed uit de kast pakt elk jaar anders zijn: sommige jaren is het in de herfst nu eenmaal warmer of kouder dan het andere jaar.
Ook is het natuurlijk belangrijk om te kijken hoe hoog je de kachel hebt staan. Hou jij ervan om ook ‘s nachts te stoken? Dan wordt een dik dekbed misschien al snel te warm. Maar let jij goed op je gas- en energieverbruik en stook je liever wat minder vaak? In dat geval kan een winterdekbed juist zorgen voor het beetje extra warmte dat je ‘s nachts nodig hebt.
2. Isolatie van je huis
In een jaren ‘30 woning zal het waarschijnlijk een stuk sneller koel zijn dan in een nieuwbouwhuis. Heb jij een slecht geïsoleerd huis? Misschien pak je dan wel al begin oktober je warme dekbed uit de kast, terwijl dit in een huis met driedubbel glas pas in december nodig is.
Is het snel koud in je huis en heb jij het ook snel koud? Je huis isoleren kan al een groot verschil opleveren voor een goede nachtrust.
3. Gevoeligheid voor kou
Als je een koukleum bent, gebruik je misschien het hele jaar door wel je winterdekbed. Heerlijk om ‘s avonds onder de dikke deken te kruipen! Mensen die het daarentegen altijd warm hebben, slapen het hele jaar door vaak onder een dunne deken. De dikte van je dekbed hangt natuurlijk vooral af van je persoonlijke voorkeuren.
Kleine kinderen kunnen over het algemeen nog minder goed zelf hun warmte reguleren. Zorg daarom dat je een dekbed koopt dat goed de warmte reguleert zodat ze een ongestoorde nachtrust hebben.
4. Materiaal van je dekbed
Een katoenen, donzen, wollen of synthetisch dekbed: welke heb jij op je bed liggen? Het materiaal van je dekbed bepaalt hoe warm je het ‘s nachts krijgt. Een katoenen variant zal bijvoorbeeld koeler aanvoelen dan een donzen dekbed.
Niet alleen het materiaal van je dekbed is belangrijk, maar ook die van het dekbedovertrek. De ene stof isoleert beter dan de andere. Ben je ook op zoek naar een dekbedovertrek dat het beste bij jouw temperatuurvoorkeuren past? Kijk dan eens naar een Walra dekbedovertrek: deze zijn er van flanel, katoen, percal of katoen-satijn, waardoor er altijd wel eentje voor jou tussen zit.
Een warme nacht
Al met al is er geen vaste datum of regel voor wanneer je het winterdekbed weer tevoorschijn moet halen. Het hangt allemaal af van de temperatuur, hoe goed geïsoleerd je huis is, je persoonlijke voorkeuren en het materiaal van je dekbed. Het belangrijkste is dat je ervoor zorgt dat je comfortabel en warm blijft tijdens de koude wintermaanden.
Dus wanneer je voelt dat het tijd is om dat zomerse laken te verruilen voor een winterdekbed, aarzel dan niet. Een goede nachtrust is tenslotte essentieel, ongeacht het seizoen.