water besparen
Zie ook:
Delen

Water besparen? Lees hier de 10 beste tips!

Water besparen kan voor veel mensen lastig zijn. Daarom helpen wij je, lees hier hoe je op eenvoudige manieren water kan besparen in je dagelijks leven.

Tips om water te besparen 

Hoe kun je nou eigenlijk het beste water besparen? Om watertekort tegen te gaan en het verbruik van energie te beperken is het goed om zuinig om te gaan met water. Wij geven je 10 tips om water te besparen.

1. Korter douchen

Water kun je besparen door korter te douchen. Want door eerder de kraan uit te draaien, heeft u het doel al bereikt. Toch kan het lastig zijn om onder die zalige douche uit te komen en is het verleidelijk om nog éven te blijven staan. Gelukkig zijn er steuntjes in de rug die u kunnen helpen bij het verkorten van uw douchebeurt. Denk bijvoorbeeld aan een timer. Zo word je er aan herinnerd dat je aantal minuten voorbij zijn.

2. Gebruik de kleine knop van het toilet

De kleine (knop vaak rechts) is voor een kleine boodschap en de grote knop (vaak links) voor een grote boodschap. De kleine knop word het vaakst gebruikt en zit daarom rechts omdat de meeste mensen rechts zijn. Door de kleine knop op het toilet vaker te gebruiken, kun je per jaar zo’n  8.000 liter water besparen.

water besparen - kleine knop toilet

3. Efficiënt gebruik maken van de vaatwasser

Vul de vaatwasser zo vol mogelijk. Als je je vaatwasser maar voor de helft vult, gebruik je de machine 2 keer zoveel. Je verbruikt dus ook 2 keer meer energie en water. En dubbel zoveel tabletten, spoelmiddel en zout! Vul de gaatjes onder de potten met kleine glazen, kopjes, plastic doosjes die in de afwasmachine mogen om alle ruimte optimaal te benutten.

4. Vang regenwater op voor je tuin om water te besparen

Een regenton vangt regenwater op. Met een regenton bespaart u daardoor bijna 3000 liter water per jaar! U kunt het water voor allerlei zaken gebruiken, zoals de planten binnen en buiten water geven. Een milieuvriendelijke manier dus om op water te bezuinigen!

water besparen - regenwater opvangen

5. Fix lekkages snel als je ze tegenkomt 

Controleer regelmatig op lekkages bij aansluitingen, kranen en slangen. Kijk ook waar de hoofdkraan zit, zodat u deze snel kunt afsluiten in geval van een lekkage. Zo zorgt u ervoor dat er niet te veel water verloren gaat en kunt u dus water besparen.

6. Was je kleding minder om water te besparen

Ook de wasmachine kan efficiënter ingezet worden. Water, wasmiddel, stroom: wassen kost geld. Was je vaak kleine wasjes? Zonde: je kunt beter een paar keer per week wassen met een volle trommel dan elke dag maar een klein beetje!

stroom verbruik droger en wassen

7. Gebruik een waterbesparende douchekop 

Met een waterbesparende douchekop kunt u gemiddeld 20% op uw water- en energieverbruik besparen. Zo kost uw douchebeurt ineens een stuk minder! Heeft u momenteel een regendouche en vervangt u deze voor een waterbesparende douchekop? Dan kunt u gemiddeld 60% besparen op uw water- en energieverbruik.

8. Gebruik een emmer in plaats van een slang om je straat of auto te wassen

Door met een emmer je straat of auto te wassen, ga je bewuster met je water om. Maak moeilijk bereikbare plekken handmatig schoon, in plaats van het sproeisysteem langer aan te zetten. Zo bespaar je veel water.

water besparen - emmer

9. Het water van de droger hergebruiken

In plaats van het condenswater van je droogkast telkens weg te gieten, kun je het gewoon hergebruiken. Gebruik het bijvoorbeeld voor je strijkijzer, om te auto te wassen, voor het schoonmaken van de vloer of om het toilet door te spoelen.

10. Sproei bewust 

Sproei de tuin niet vaker dan nodig is, dus niet dagelijks een beetje, maar wekelijks een grote hoeveelheid. Bij voorkeur vroeg in de ochtend of laat in de avond. Dat voorkomt dat er veel van het water direct verdampt.

water besparen - bewust sproeien

Op zoek naar meer tips en tricks om geld te besparen? Je leest het hier. 

Bron: Rijksoverheid, Unitedconsumers, Wasmachines. Beeld: ISTOCK

Delen