Zo lang kan een spin overleven in je stofzuigerzak
Delen

Zo lang kan een spin overleven in je stofzuigerzak

Het zal je wel eens overkomen zijn. Tijdens de schoonmaak kom je het beestje tegen en opeens ben je niet meer zo bang. Want je bent gewapend met een stofzuiger! En je voelt een klein beetje sadistisch plezier als je de spin ziet worden opgezogen. Maar het beestje is niet dood!

Als een spin redelijk ongedeerd in de zak van de stofzuiger terecht komt, diep in het hart van het apparaat, dan zal zijn eerste instinct zijn om daar een weg uit te vinden. Als het beest niet stikt in de stof (grote kans dat het meteen dood gaat) dan kan het zelfs weken in zo’n zak overleven. Want daar heeft het een trucje voor.

Vertraagde stofwisseling

De meest voorkomende spinnen zijn hooiwagenspinnen en de huisspin. De hooiwagenspin zal hoogstwaarschijnlijk meteen stikken door al dat stof in de stofzuigerzak, maar de huisspin heeft een kans, door zijn grootte, om de verhuizing te overleven. Die kruipt met zijn lange, harige poten met gemak de stofzuiger uit.

Goed doorvoede spinnen kunnen hun stofwisseling zo vertragen dat ze zelfs 200 dagen kunnen overleven zonder voedsel. 200 dagen in het donker van een stofzuigerzak. Je zou zo medelijden krijgen met zo’n beest. En dan maak je de zak open tijdens het schoonmaken en zie je hem naar buiten kruipen, dan schrik je je weer een hoedje!

Bron: Wetenschap in Beeld | Beeld: iStock

Delen