100%NL Magazine Jan Dulles column
Zie ook:
Delen

Column Jan Dulles: ‘Wat op het eiland gebeurt, blijft op het eiland.’

De zanger van de 3JS geeft als columnist van 100%NL Magazine zijn visie op het leven. Deze keer schrijft Jan vanaf zijn vakantieadres over zijn favoriete eiland: Texel.

Texel

‘Nu moet je leven, nu is de tijd’. Zij bekeek het toen al goed.
Ze wilde wel met mij op wereldreis. Ik had geen idee maar ik volgde op de voet.
Ze zei: ‘Alles wat je wil wordt werkelijkheid, als je maar gelooft in alles wat je doet.’

De wereld werd van ons, maar niet helemaal. Geld hadden we nooit genoeg.
Tenten achterop, de veerboot gehaald. Zeeën van verloren dromen voor de boeg.
We zetten hoe dan ook de zeilen bij en zagen voor het eerst een eiland van dichtbij
Ik weet nog wel hoe hard de regen viel. Hoe alles toch wat tegenviel.
Texel met ’n harde wind is koud in mei.
Dat ik haar de mooist van de wereld vond, dacht ik voor het eerst en toen
scheen ineens de zon…
en zo begon
onze zomer,
onze tijd.
We waren dromers.
We waren vrij

Wat Ibiza is voor de jeugd van tegenwoordig was Texel toen wij en onze ouders jong waren. Jonge stelletjes hadden geen geld om naar tropische eilanden te reizen en bovendien: Texel was spannend genoeg. Op de fiets met een tent achterop richting de boot. En dan daar samen in een tentje bier drinken. Het kon er nog wel koud zijn als het seizoen begon in mei.

Zij zocht de warmte dicht tegen me aan. Zielsgelukkig, blij verrastwe
leerde ik van alles, hoe kon ’t bestaan…dat je met z’n tweeën in die ene slaapzak past?

Voor ons, 3JS, heeft Texel al heel lang een speciaal plekje in het hart. Ruim 20 jaar geleden, toen nog niemand buiten Volendam van ons bestaan wist omdat we nog nooit een single hadden uitgebracht en überhaupt nog geen eigen muziek hadden, waren we op één of andere manier in een kroeg op Texel terecht gekomen. We speelden akoestische covers met z’n drieën en de Texelaren vonden het leuk. Zo gebeurde het dat we daar jaarlijks terugkeerden. Texel is, net als Volendam, een eiland waar iedereen mekaar kent, met veel ondernemers die een groot hart voor het eiland hebben en er op verschillende manieren voor zorgen dat Texel nog steeds ieder jaar populairder wordt en steeds drukker bezocht. Het seizoen loopt allang niet meer van mei tot september. Volgeladen veerboten gaan het hele jaar door af en aan… maar wat op het eiland gebeurt, blijft op het eiland. Wij houden daarvan.

De echte wereld, ’t vaste land,
had z’n eigen plan en wachtte aan de overkant.

In 2019, toen Jan de Witte onze band had verlaten, besloten Jaap en ik in het vroege voorjaar een huisje te huren op Texel om daar een paar dagen liedjes te schrijven. Omdat we niet blij waren vanwege het vertrek van Jan wilden we juist proberen om positieve, zonnige liedjes schrijven. Onze twijfel over de toekomst van de 3JS moest niet gelijk doorschemeren in onze toekomstige muziek. Juist niet. Ik was net voor het eerst vader geworden en niets mocht die pret bederven.

Hoewel het februari was en ’s nachts koud, was de zon met ons meegereisd. We huurden een vrijstaand huisje met openslaande deuren en een wijds uitzicht. We schoven alles open, lieten de zon binnen, we pakten er een biertje bij…  en zo schreven we in drie dagen tijd vijf zomerse liedjes die de basis werden voor een nieuw album. Tussendoor was er ’s avonds zelfs nog tijd om een bezoekje te brengen aan het voor ons bekende Café Sjans waar ook Peter Pannenkoek en Jochem Myer aanwezig waren. Ook zij zijn ingezetenen van Texel en trekken zich geregeld terug op het eiland om te schrijven en inspiratie op te doen voor nieuwe shows.

Het is ondertussen 2024.

Vorig jaar brachten we een album uit dat we opnamen in Los Angeles. Op dit album met de titel ‘Mooie Tijden’ hebben we een heuse ode gebracht aan Texel. De Amerikanen die de plaat inspeelden vonden het helemaal niet vreemd. Daar is het immers heel normaal om mekaars steden en dorpen te bezingen. Bovendien klonk het als ‘Texas’, prima dus.

Op de dag van de release van het album in juni traden we op op het strand van Texel en ook afgelopen november waren we er weer. Alles voelde nog altijd vertrouwd. We hopen de traditie nog lang vol te houden.

Texel is voor mij nog het paradijs
en nog altijd koud op zo’n dag in mei.
Ik denk vaak aan die tijd, dat ik toen niet zei
hoe mooi je was
maar de mooiste dat was jij
De mooiste dat was jij

Dus mocht je denken: ‘Goh, ik ben eigenlijk nog nooit op Texel geweest.’ Het is nooit te laat. Texel wacht geduldig op jou. Met gezellige kroegen, heerlijke restaurants en gemiddeld meer zonuren dan de rest van Nederland.

Meer columns van Jan Dulles lezen? Dat doe je hier!

Delen

Meer over Jan Dulles

FOTO: Jan Dulles en Caroline Mol delen heel mooi nieuws
FOTO: Jan Dulles en Caroline Mol delen heel mooi nieuws
Volgers reageren massaal onder práchtige foto Jan Dulles en Caroline Mol
Volgers reageren massaal onder práchtige foto Jan Dulles en Caroline Mol
Lees alle artikelen over Jan Dulles