100%NL Magazine Tanja Jess
Zie ook:
Delen

Column Tanja Jess: ‘Dit is mijn liefdesbaby’

Tanja is getrouwd met Charly Luske en moeder van Alice en Bobby. Elke editie van 100%NL Magazine geeft ze door middel van een column haar kijk op het leven.

Alles tegelijk

Weleens van de wet van Murphy gehoord? Je weet wel, dat alles altijd tegelijkertijd komt? In zo’n fase bevind ik me nu; met een megadrukke man die drie bedrijven tegelijkertijd aan het opstarten is (hij heeft ook een abonnementje op die wet), puberkinderen die worstelen met hun identiteit of liefdesproblemen en mantelzorg voor ouders die intenser wordt. Bovendien zit ik midden in een hele leuke, maar ook best pittige theatertour en sjees ik samen met Rian Gerritsen en Sandra Mattie langs de Nederlandse theaters met de voorstelling Topvrouwen. Super tof en we spelen voor volle zalen, dus ik ben mega dankbaar, maar helaas heerst er een hele nare griep en ben ik as we speak volgepropt met prednison en antibiotica om vanavond toch op te kunnen.

En dan komt er een appje binnen van 100%NL waar mijn column blijft… Normaal sturen ze me altijd op tijd een reminder, maar er is iets misgegaan met de mail. Kortom, ik zit hier nu driftig te tikken om hem nog op tijd af te krijgen, voordat ik het busje in moet richting het theater. Daarnaast ben ik met een nieuwe reeks van mijn podcast Kaarten Op Tafel begonnen.

Dit seizoen gaat over de overgang. Een thema waar ik mij al geruime tijd over uitspreek in vlogs, interviews en social media en waar nu eindelijk wat meer over gesproken wordt. Nu ik zelf voor mijn gevoel het ergste achter de rug heb, leek het me een mooi moment om al mijn opgedane kennis, tips & tricks te delen. In de hoop dat de vrouwen na mij niet zo’n ingewikkelde zoektocht te wachten staat. Ik heb destijds als een ware Sherlock Holmes moeten graven en spitten naar middelen en zorgverleners die mij konden helpen. Klachten waarmee ik al langer liep en waarvan ik totaal niet wist dat ze overgang gerelateerd waren, werden door artsen niet als zodanig herkend. Er was nog veel te weinig kennis over dat vrouwenlijf en daarin is helaas nog niet zoveel veranderd.

Dat is ook de reden waarom ik me als ambassadeur heb aangesloten bij de stichting Voices For Women die pleit voor betere gezondheidszorg en meer onderzoek voor vrouwen. De stichting lanceert op 25 mei de Dag Voor De Vrouwengezondheid met een groot evenement in het Beatrix theater in Utrecht dat ik presenteer. Zorg dat je erbij bent.

Maar ik dwaal af; met de podcast wil ik een platform creëren waar je allemaal info van en over zorgverleners, producten en behandelingen vindt die jou door die overgang helpen. Over hormoon suppletie en andere manieren om deze fase en de eventuele klachten te verlichten. Alles wat mij en mijn vriendinnen geholpen heeft. Niet gesponsord, maar dingen die ons echt geholpen hebben. Deze podcast is mijn nieuwe liefdesbaby en bedoeld als cadeau voor mijn jongere zusters in de hoop daarmee hun pad te versoepelen. Maar ook om de overgang voor eens en voor altijd uit de taboesfeer te trekken en in de hoop dat we eindelijk beseffen dat je er geen millimeter minder sexy van wordt.

Ik streef ernaar dat elke vrouw vóór haar 40ste geïnformeerd is, weet welke klachten ze kan verwachten en de juiste zorg krijgt. Dat is niet alleen humaner voor al die vrouwen die nu met misdiagnoses lopen te worstelen en onnodig lijden. Het is ook beter voor onze economie, want minder uitval op het werk, minder burn-outs, minder echtscheidingen en ga zo maar door. Kortom, ik ploeter nog even door hier, duw nog zo’n prednison pilletje in mijn mik, tik de laatste letters van deze column en verstuur dan mijn laatst opgenomen gesprek met een hele toffe vrouwelijke gynaecoloog naar de podcastuitgever.

This girl is on a mission en met of zonder Murphy, krijg ik daar toch een partij energie van!

Benieuwd geworden naar meer columns van Tanja Jess? Je leest ze hier

Delen

Meer over Tanja Jess

MOOI: Charly Luske en Tanja Jess zetten jarige dochter in het zonnetje
MOOI: Charly Luske en Tanja Jess zetten jarige dochter in het zonnetje
Column Tanja Jess: 'Op mijn leeftijd laat je je niet meer gek maken.'
Column Tanja Jess: ‘Op mijn leeftijd laat je je niet meer gek maken.’
Lees alle artikelen over Tanja Jess