100%NL Magazine Peter R. de Vries (ANP)
Zie ook:
Delen

Dochter Peter R. de Vries: ‘Over mijn vader zullen ze schrijven dat hij een held was’

Het was een emotionele dag vandaag in de Rechtbank. De zoon en dochter van Peter R. de Vries maakten gebruik van hun spreekrecht en spraken mooie woorden over hun vader, maar ook keihard tegen de daders.

Peter R. de Vries

Op 15 juli 2021 overleed Peter R. de Vries. Hij werd een week eerder na de aflevering van RTL Boulevard neergeschoten. Na de schietpartij ging er een schok door Nederland heen en iedereen leefde massaal met Peter mee. Helaas wist Peter de strijd niet te winnen en overleed hij op 64-jarige leeftijd. Hij wordt nog iedere dag gemist.

Vandaag mochten zoon Royce en dochter Kelly gebruik maken van hun spreekrecht, en dat deden ze dan ook allebei. Kelly richtte zich rechtstreeks tot de daders, Royce besloot om dat niet te doen.

Zoon Royce

Royce beet het spits af. ‘Aanvankelijk had ik het idee om mij vandaag te richten tot de verdachten in deze zaak. Om mijn gevoelens – en die van mijn familie – bij hen over te brengen. Om mijn verdriet, mijn boosheid, te uiten. Of om een snaar bij hen te raken. Inmiddels ben ik tot de conclusie gekomen dat dit volkomen zinloos zal zijn.’

En dus besloot Royce om iedereen te vertellen wat voor fantastische man zijn vader was. ‘Mijn vader was een harde werker, iemand bij wie de werkweek niet stopte na veertig uur. Toch was hij er altijd voor ons.’ Peter was er niet alleen voor zijn kinderen, hij onderhield ook nog altijd een hele goede band met zijn ex-vrouw. Ook na de scheiding, aldus Royce. ‘Mijn vader was een echtgenoot die mijn moeder iedere trouwdag, ieder jaar, een bos rozen stuurde. Eén roos voor ieder jaar dat ze getrouwd waren. Hij bleef dit doen, ook nadat zij zijn gescheiden. Een gezin zijn wij immers altijd gebleven. Afgelopen 23 april zou mijn moeder 40 rozen van mijn vader hebben gehad. Ze kreeg ze nu voor het eerst niet van mijn vader, maar van mijn zus, van mij en haar kleinkinderen.’

Dochter Kelly

Ook dochter Kelly kwam aan het woord tijdens het spreekrecht. ‘In tegenstelling tot mijn broer Royce zou ik mij vandaag wel willen richten tot de twee verdachten. Niet omdat ik denk dat het zin heeft, maar vooral omdat ik hier zelf behoefte aan heb. Delano, Ik wil dat jij mij aankijkt. Ik wil dat jij mij aankijkt zoals jij mijn vader niet durfde aan te kijken door hem van achter aan te vallen.’ Harde woorden van Kelly, die veel indruk maakten in de rechtszaal.

Maar daar liet Kelly het niet bij. Ze wilde ook graag duidelijk maken hoeveel levens de verdachten hebben verwoest, niet alleen dat van hen, maar ook van zichzelf. ‘Ja onze levens, zijn familie, geliefden, zijn vrienden en zijn collega’s die hem voor altijd moeten missen. De nabestaanden van vele kindermoorden en verdwijningen die nu niet meer dankzij zijn doorzettingsvermogen kunnen vasthouden aan hoop. De Nederlander die nu een genuanceerde en doordachte mening moet missen, maar daarnaast kost het ook de levens van jullie dierbaren, jullie ouders, jullie partners en jullie kinderen: jouw zoon, Delano, en jouw pasgeboren dochter, Kamil.’

Kelly sloot haar betoog af met de woorden: ‘Peter Rudolf de Vries zal voor altijd de geschiedenisboeken in gaan, net zoals jullie, maar over mijn vader zullen ze schrijven dat hij een held was.’ En daar heeft ze helemaal gelijk in.

Beeld: ANP foto, Bron: RTL Boulevard

Delen

Meer over Peter R. De Vries

Royce de Vries over monument voor zijn vader: 'Zijn ontzettend trots'
Royce de Vries over monument voor zijn vader: ‘Zijn ontzettend trots’
HEFTIG: Peter R. de Vries schreef afscheidsbrief aan kinderen
HEFTIG: Peter R. de Vries schreef afscheidsbrief aan kinderen
Lees alle artikelen over Peter R. De Vries