100%NL Magazine Jan Dulles column
Zie ook:
Delen

Jan Dulles: ‘Ik praat niet veel, maar mijn karakter zit in onze teksten’

De zanger van de 3JS geeft elke editie van 100%NL Magazine zijn visie op het leven.

Editie: Januari/Februari 2020

Het jaar gaat weer vliegend van start. Voor mij althans… letterlijk. Een dag voor mijn 45ste verjaardag op 15 januari vlieg ik terug uit het verre Oosten. Thailand. Waar ik mij samen met Caroline en zoon James heerlijk laat verwennen door al het mooie wat dat prachtige land te bieden heeft. Om volkomen zen weer thuis te komen met het voornemen het vanaf nu allemaal anders te doen. U kent het wel. Een week later ben je al bijna vergeten dat je überhaupt op vakantie bent geweest, laat staan dat je nog weet dat je goede voornemens had. Ons land, onze economie, onze agenda’s laten het niet toe om zen te worden. Het zit niet in onze aard. In het Verre Oosten waren ze al met Zen-boeddhisme bezig toen wij nog met een berenvelletje om en een knuppel in onze handen naar mekaar liepen te grommen. Toen waren ze daar al beschaafd. Met zijden sarongs, yoga, wierookstokjes en heerlijke kruiden bij het eten. Vind je het gek dat de Chinezen de wereld overnemen? Ze weten veel meer over ons dan wijzelf.

Ik heb besloten daar mijn voordeel uit te halen en ben me gaan verdiepen in de Chinese astrologie. Ik was altijd al gefascineerd door de sterrenbeelden. Ik ben een echte steenbok namelijk. Niet dat ik dagelijks in de krant kijk wat de sterren voor mij in petto hebben. Maar als ik kijk wat de eigenschappen van de steenbok zijn, dan kan ik de overeenkomsten niet ontkennen. De Chinese dierenriem is veel nauwkeuriger en werkt wellicht daarom ook met dieren die kleiner van stuk zijn. En zo kwam ik er achter dat ik volgens de Chinese dierenriem een kat ben. Volgens de mythe organiseerde Boeddha ooit een feest voor alle dieren toen hij de kalender wilde samenstellen. Het dier dat het eerst zou arriveren, had de eerste keus. De rat maakte de kat wijs dat het feest een dag later zou zijn. De kat kwam als enige een dag te laat en mocht daarom geen periode op de kalender uitzoeken. Tussen de kat en de rat is het nooit meer goed gekomen. De kat is door de eeuwen heen konijn geworden. Dat kan allemaal.

Je moet een beetje goedgelovig zijn. Dat was de kat ook. Net als het konijn. Zich van geen kwaad bewust, totdat-ie met Kerst op tafel staat… Een konijn is een gevoelsmens, intuïtief, voorzichtig, rustig, vermijdt confrontaties, kan goed genieten en niet goed tegen kritiek. Ze zijn discreet, tactvol, en hebben een goede, subtiele smaak qua kleding, kunst en eten. Zijn favoriete sport is zwemmen. In zijn vrije tijd luistert-ie muziek of gaat-ie uiteten. Op vakantie zou hij het liefste in z’n eentje rondtrekken. Klopt allemaal. Van de vijf verschillende soorten konijnen ben ik een ‘houtkonijn’. Dit type is vaak schrijver, heeft veel fantasie en gevoel voor schoonheid.

Het konijn kan het goed vinden met de slang – Jaap Kwakman – een dier dat qua eigenschappen praktisch zijn tegenpool is. En met de geit – Robin Küller. Konijn, slang, geit; de drie Jees in het Chinees. De nieuwe theatershow waarmee we dit voorjaar langs 32 theaters in Nederland reizen heet De aard van het beest. Als iemand mij echt wil leren kennen, moet-ie gewoon naar onze shows komen. Ik praat niet veel, maar mijn karakter zit in onze teksten.

De laatste column van Jan Dulles gemist? Je leest het hier!

Delen