Kim-Lian: 'In Zweden runnen we een Bed & Breakfast'
Zie ook:
Delen

Kim-Lian: ‘In Zweden runnen we een Bed & Breakfast’

Op het online kanaal van 100%NL Magazine lees je nu ook columns van niemand minder dan Kim-Lian van der Meij. Dit keer schrijft Kim-Lian over de aankomende zomervakantie, waar zij ontzettend naar uit kijkt!

Deze column is geschreven in juni 2022

De laatste schooldagen

Het is aftellen geblazen tot de zomervakantie. Yay! Ik vind dat altijd zo’n fijne periode. Ik vergelijk het met de komst van de lente… je weet dat ie er aan zit te komen, het hangt al een tijdje in de lucht, lentekriebels in je buik, je voelt en ruikt het om je heen en ineens … Bam, daar is ie dan!  De zomervakantie. Sommarlovet.
De laatste weken, roepen de jongens na iedere schooldag, ‘nu nog maar 21 dagen school, mama’, zij zijn er duidelijk in hun hoofd ook al mee bezig. Inmiddels zijn we bij ‘nog maar 8 dagen school, mama’.  De zomervakantie begint in Zweden vroeg, meestal tussen 10 en 14 Juni. Waarschijnlijk heeft dat alles te maken met het klimaat. De herfst begint namelijk ook vroeg, eind augustus begin september voel je de omslag al. Indian Summers die je in Nederland soms in september/oktober nog kan hebben, heb ik hier nog nooit meegemaakt. Maar daarentegen is de schoolvakantie voor de kinderen wél 10 weken lang!

Een verademing

Twee en een halve maand lang niet meer om freaking 06.00 door die vervelende iPhone wekker wakker geloeid worden. Wat een verademing. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar wij zijn geen ochtendmensen, helaas. Vooral onze twee jongens moeten ik uit bed schudden en trekken. Als ik überhaupt mezelf al uit bed krijg. Gelukkig is mijn man daar ietsjes beter in, maar dat gaat ook niet van harte.
Ik heb me weleens afgevraagd wie dat eigenlijk heeft bedacht, dat school om acht uur moet beginnen. Zou rond de klok van negen niet een veel schappelijkere tijd zijn…of nog beter half tien? Maar waarschijnlijk zal zo laat beginnen ook wel weer zijn nadelen hebben…

Een Zweedse zomer

Hoe dan ook, straks in de zomervakantie doet tijd er niet meer toe. We laten de klok los en schema’s ook. Lekker leven in het moment. Wakker worden wanneer je ogen uit zichzelf open gaan, eten wanneer je trek hebt en spontaan bedenken wat we die dag gaan doen. Zo lang Daniël en ik verkering hebben (20 jaar) beleven we de zomers altijd in Zweden. En waarom ook niet? Ik vind de Scandinavische zomers wonderschoon. De pracht van de natuur is op zijn hoogtepunt en de temperatuur is aangenaam.
Niet te warm, lekker rond de 24 graden. Wij zijn echter niet de énige die dat vinden, onze vrienden en familie ook! Het eiland Gotland is een gewilde plek om je vakantie door te brengen en dus zijn onze zomers drukke tijden. Als er mensen komen, zowel uit Nederland of van het Zweedse vaste land, vinden we het leuk om ze te gast te hebben, met als gevolg dat we eigenlijk iedere zomer wel “volgeboekt” zitten, haha. Dat klinkt alsof we een bed & breakfast runnen en dat is ook eigenlijk zo. Soort van. We hebben een gastenhuis met genoeg slaapplaatsen waar mensen kunnen logeren. Komen ze met hun eigen Camper? Parkeer maar in de voortuin. En komen we toch slaapplaatsen te kort? Dan wordt de tent opzet. Een grote tent achter in de tuin, waar 6 mensen in kunnen slapen. Die gezelligheid en gastvrijheid gaat je uiteindelijk wel opbreken. Je gaat je toch lopen uitsloven als je visite hebt. Het huis extra poetsen, de gastenkamers gezellig en comfortabel maken, samen koken, dagjes weg, hotspots laten zien, om de paar dagen de bedden weer verschonen en dat soort dingen.
Aankomende zomer krijgen we ook weer veel gasten. Om te voorkomen dat we aan het einde van de zomer het gevoel hebben dat we eigenlijk geen eigen “family-time” hebben gehad gaan we dit jaar weg. Voor het eerst sinds jaren gaan we een reis maken met de kids. Italië en Kroatië staan op de planning, joepie!  Zo’n zin in. De koffers zijn in gedachten al gepakt, er is opvang voor onze honden geregeld en iemand die de plantjes water geeft. En ik ben al bezig met het bord dat aan de voordeur komt te hangen met: “We wensen jullie een fijne zomer, maar wij zijn er even niet, doeiiii”
Delen

Meer over Kim-Lian van der Meij

Column Kim-Lian: 'Ik voel me wel eens schuldig dat ik zo veel van huis ben...'
Column Kim-Lian: ‘Ik voel me wel eens schuldig dat ik zo veel van huis ben…’
Column Kim-Lian: 'Het leven kan een speeltuin zijn, als je maar op die schommel gaat zitten!'
Column Kim-Lian: ‘Het leven kan een speeltuin zijn, als je maar op die schommel gaat zitten!’
Lees alle artikelen over Kim-Lian van der Meij