100%NL Magazine Guus Meeuwis

Binnenkort een etentje? Lees hier kooktips van Guus Meeuwis!

Samen met topkok Dick Middelweerd heeft Guus Meeuwis een nieuw kookboek: Het jaar van Guus en Dick. Hierin staan ze stil bij de leukste eetmomenten van het jaar. En daarvan krijg je spontaan trek in een feestje!

In jullie boek draait alles om genieten. Heb jij als gastheer nooit eens stress in de keuken?

‘Ik geniet er altijd van, maar dat komt omdat het echt mijn hobby is. Mijn pret begint bij het uitzoeken van de recepten. Boodschappen, naar de markt, visboer, slager, groenteboer. En niet te vergeten even langs de wijnboer om de juiste wijnen erbij te halen, erg belangrijk. En dan het voorbereiden, het snijden van de producten. Samen koken is natuurlijk het allerleukst, want dan kun je er ook lekker bij kletsen, maar alleen koken vind ik ook mediterend werken. Ik vergelijk het met een liedje schrijven; je haalt overal je ingrediënten vandaan en uiteindelijk wil je iets maken waarvan je hoopt dat er heel veel van jou in zit én dat mensen het lekker vinden.’

Tip voor mensen die wel zenuwachtig worden?

‘Ja, doe niet te moeilijk. En daarvoor is dit boek wel ideaal, het hoeft niet lastig te zijn. Als je echt uit wilt pakken of een vergevorderde hobbykok bent, dan kun je beter de gerechten van Dick Middelweerd hebben. Maar vergeet niet dat mensen dingen snel lekker vinden. Als je een goede biefstuk hebt met lekkere frietjes, een fijne salade en je maakt zelf de mayonaise, dan is het al goed hoor.’

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Ik ben gek op kookboeken, daarom heb ik er nu ook twee gemaakt. Ik ga graag uit eten, kijk veel kookprogramma’s en praat met chefs en vrienden die dezelfde hobby hebben. Ik ben een grote amateur hobbykok. Het ontspant mij echt.’

Wat eet je zelf voordat je het podium op gaat?

‘Heel licht. Het lukt niet altijd, want het is altijd lekker, die catering. Maar als het te veel is, kom je het nog een paar keer tegen tijdens je optreden. En daarna zit je zo vol met adrenaline, dan gaan ze rond met snacks en andere hapjes en daar blijft het bij. Het ontbijt is die dagen echt het belangrijkst.’

Benieuwd naar alle kooktips van Guus Meeuwis? Lees het in 100%NL Magazine

Bron: 100%NL Magazine