100pmagzine_natas
Zie ook:
Delen

Natas: ‘Als we in de stoeltjeslift zitten, komt het hoge woord eruit’

Natasja (54) woont met haar man Julian (59), dochters Mila (19) en Shanna (16) en hond Ruby onder de rook van Amsterdam. Wekelijks schrijft zij over wat er speelt op werk, thuis, onder collega’s vrienden, familie en vage kennissen. Deze week besluit ze toch nog een paar dagen te gaan skiën.

Met Shanna die wacht op haar corona herstelbewijs en Mila die er steeds slechter uit gaat zien omdat ze als gevolg van het prikincident met oud en nieuw zware medicijnen moet slikken waar ze akelig van gaat dromen, besluit ik dinsdagmiddag dat we er uit moeten. Ik app het hotel in Italië waar we vaker komen of ze plek hebben. Bel Ray of hij op Ruby kan passen en stuur de meisjes op pad om zelftesten te halen. Als die negatief blijken, laten we ons officieel testen, wachten de uitslag af, boeken de vluchten, het hotel en Ray. We vertrekken morgenvroeg dus het wordt een hectische middag van inpakken, terwijl Julian piept dat het toch jammer is dat hij zijn wintersportjas heeft uitgeleend aan Xander.

‘Ze is volledig de weg kwijt’

Het kost wat – geld en moeite – om die twee van de bank en hun telefoon af te krijgen. Maar het is het meer dan waard. Het is te koud om je handschoenen uit te doen dus er zit niets anders op dan snowboarden. Stoere gasten zijn het zoals ze met zijn drieën als een gek naar beneden gaan. Ik ski er als een tuthola achteraan op zoek naar de eerstvolgende plek waar ik weer wat kan eten en drinken. De tweede dag heeft zelfs Mila wat kleur op haar gezicht. Die nacht klopt Shanna op onze deur. Mila doet gek en het lukt Shanna niet haar wakker te krijgen. Ze is volledig de weg kwijt en het lijkt alsof ze hallucineert. Julian – de meest zorgzame en praktische van ons twee – blijft bij haar slapen en Shanna komt bij mij op de kamer. Ik lig de rest van de nacht te malen.

‘Als we in de stoeltjeslift zitten, komt het hoge woord eruit’

Terwijl Shanna steeds vrolijker wordt en opvallend opknapt, zie ik Mila steeds somberder worden. Ondanks de sneeuw en het lekkere eten. Het slecht slapen en dromen helpt niet, maar ik zie dat er meer aan de hand is. Als we samen in de stoeltjeslift zitten, komt het hoge woord eruit. Het gaat niet werken met Xander. Ik zag hem al aankomen. Hoe gek ze ook op elkaar zijn, ze halen niet het beste in elkaar naar boven. Als ze samen zijn, worden ze beiden de meest passieve versie van zichzelf. Het is verschrikkelijk om haar zo intens verdrietig te zien. Ik vind het verdrietig voor Xander, voor mezelf, maar ik vind het tegelijkertijd knap dat ze de beslissing durft te nemen.

‘Die zagen wij niet aankomen’

Op maandag komen we terug. We hebben Shanna ziek moeten melden omdat de school voor het eerst sinds de pandemie heeft besloten meteen op de toegestane datum open te gaan. Die zagen wij niet aankomen. Ray haalt ons van Schiphol en het wordt een turbulente middag waarin Shanna gaat leren. Julian de ski spullen opbergt. Ik wat wasjes draai. Ray en Hetty vreselijke ruzie krijgen en Mila en Xander uit elkaar gaan.

Natas van vorige keer gemist? Je leest het hier!

Delen