Natas: 'De berichten in de kranten en op social media worden steeds vreemder'
Zie ook:
Delen

Natas: ‘De berichten in de kranten en op social media worden steeds vreemder’

Natasja (53) woont met haar man Julian (58), dochters Mila (18) en Shanna (15) en hond Ruby onder de rook van Amsterdam. Wekelijks schrijft zij over wat er speelt op werk, thuis, onder collega’s vrienden, familie en vage kennissen. Deze week overweegt Natas om paddenoverzetter te worden. Want ja, dan kun je gewoon na 9 uur naar buiten!

3 maart 2021

Ook als je voornamelijk kranten leest en weinig met Social Media doet, worden de berichten steeds vreemder. Zo nemen we in overweging om de avondklok af te schaffen als er gestemd moet worden omdat de stembureaus normaal tot 9 uur open zijn. Die zijn normaal tot 9 uur open zodat werkende mensen, nadat zij normaal minimaal een uur in de file hebben gestaan, toch nog tijd hebben om in de avonduren normaal te stemmen. Maar nu we het in het nieuwe normaal, normaal vinden dat we na 9 uur niet meer buiten zijn, zouden we het niet abnormaal moeten vinden als we niet tot 9 uur kunnen stemmen. Toch? En trouwens, vrijwel iedereen kan de hele dag door stemmen want we werken immers allemaal thuis. Eigenaardig…

Zaterdag stuit ik in de krant op een nog eigenaardiger bericht met de kop: Ontheffing van avondklok voor paddentrek. Het maakt mij nieuwsgierig; Wat? Mogen padden wel op pad? Als ik verder lees groeit mijn verbazing. Dierenbescherming en Groen Links willen voor de paddenoverzetters een ontheffing van de avondklok. Deze vrijwilligers helpen in de lente duizend padden, kikkers en salamanders om na zonsondergang veilig wegen over te steken naar hun voortplantingsplaats. Een schone taak. Maar kan iemand deze mensen vertellen dat nu er op die wegen niet gereden wordt, dus niemand is om de padden, kikkers en salamanders plat te rijden? Desalniettemin is het goed om te weten. Mocht ik onverhoopt na negenen buiten zijn, kan ik altijd zeggen dat ik een denkbeeldige kikker naar de andere kant van de weg help. Kom maar kikkertje, eerst naar links kijken, dan naar rechts, nog een keertje naar links en spring, spring.

Het brengen van rare berichten werkt kennelijk aanstekelijk. Aan het eind van de voorjaarsvakantie komt eindelijk de middelbare school door met een plan hoe zij na de vakantie het lesgeven weer gaan oppakken. Het begint met de mededeling dat zij de maandag de school nog dichthouden om de leraren te laten landen. Maak je vooral geen zorgen om die kinderen, die zijn inmiddels allemaal wel geland. Veel van hen op de verkeerde planeet, maar dat terzijde.

Zo zit ik dinsdag op mijn werk als Shanna belt: ‘Mam ik ga vanavond met Claire bij wat jongens slapen in Amsterdam. Ik moest van papa nog even met je overleggen.’ Het kind is 15! Ik herinner haar daaraan en zeg ‘Wat denk je zelf?’ Zij denkt zelf dat het geen probleem is, omdat ik de jongens ken. Ze heeft ze mij laatst nog laten zien op Instagram. ‘Gaat niet gebeuren’ zeg ik en ik hang op voordat ze gaat doorzagen. Als ik thuis kom, doet ze net of er niets gebeurd is. Mila lacht erom ‘Ik zei toch dat ze vervelender zou worden dan ik’.

Op vrijdag ben ik vrij omdat ik voor het bevolkingsonderzoek de borst in de klem moet zetten. Ongemakkelijk maar voor het goede doel zullen we maar zeggen. Ik nodig wat mensen uit om sliptongetjes te komen eten. We eindigen de avond met gele post it briefjes op ons hoofd terwijl we er achter proberen te komen wie we zijn. Sowieso wel een goede vraag. Als ze te voet vertrekken raad ik ze aan paddenoverzetters te zijn. Scheelt zo maar 95 euro!

Natas van vorige week gemist? Je leest het hier!

Delen