Natas staat voor een moeilijke keuze wat betreft de 16e verjaardag van dochter Shanna

Natas staat voor een moeilijke keuze wat betreft de 16e verjaardag van dochter Shanna

Natasja (53) woont met haar man Julian (58), dochters Mila (18) en Shanna (15) en hond Ruby onder de rook van Amsterdam. Wekelijks schrijft zij over wat er speelt op werk, thuis, onder collega’s vrienden, familie en vage kennissen. Deze week zijn de voorbereidingen voor de 16e verjaardag van Shanna in volle gang en komen de schoonouders van Natas eindelijk weer hun huis uit.

14 april 2021

In tegenstelling tot wat ik van tevoren dacht, geniet ik van de eerste voetbehandeling van mijn leven. Super ontspannend. Ik laat mijn tenen neon roze lakken, voorlopig ben ik toch de enige die het ziet. De zaak zit vol met verwende twintigers. Ik vraag me af waar ze het geld vandaan halen. Als ik dwars door Amsterdam in een sneeuwstorm op mijn teenslippers terug naar de auto loop, zie ik mensen verbaasd naar beneden kijken. Ik snap het; de slippers combineren slecht bij het donzen dekbed dat ik aan heb. Misschien was een onopvallende kleur toch beter geweest.

Voorbereidingen

De voorbereidingen voor de 16de verjaardag van Shanna zijn in volle gang, althans in mijn hoofd. Net als iedereen heb ik er moeite mee om het goed te doen. Ik merk dat veel mensen aan het schipperen zijn met de regels, zo ook wij. Maar waar je een paar mensen uitnodigt, zijn er ook weer een paar die je niet vraagt. Bij Mila heeft dit al geleid tot een herziening van verschillende vriendschappen. Het ruimt op. En dat is soms jammer maar in de meeste gevallen prima. En het levert ook nieuwe vriendschappen op. Ik heb inmiddels bedacht dat ik op de dag zelf tapas ga maken, de tafel vol gooi, niemand uitnodig en wel zie wie er aanschuift. Hopelijk vieren we die avond ook dat Mila die ochtend haar rijbewijs heeft gehaald…

Moeilijke keuzes

Voor ‘het feestje’ heeft Shanna haar beste vriendinnen uitgenodigd om te eten. En natuurlijk heb ik me daarmee bemoeid. Iedereen die thuis strikte regels hanteert, kan mijns inziens ook niet in mijn huis komen om die te overtreden. Shanna zegt dat ik kinderachtig ben. Julian dat die kinderen daar niets aan kunnen doen. Allemaal een beetje waar. Maar als je thuis niet met meer dan één vriendin mag zitten en ergens anders wel, dan gebruiken de ouders de regels simpelweg om al dat pubergedoe niet thuis te hebben. Daar is geen speld tussen te krijgen. En je moet hoe dan ook keuzes maken.

Tweede prik

Mijn schoonouders hebben eindelijk hun tweede prik gekregen, de verplichte wachttijd uitgezeten en komen na een jaar langzaam hun huis weer uit! Zondag komen ze voor het eerst naar ons toe en ik heb er oprecht zin in om ze te zien. Alhoewel ik ook weet dat mij wat verwijten te wachten staan omdat ik ze vrijwel niet gebeld heb. Gelukkig zijn ze over het algemeen goed te paaien met een lekker glas wijn en eten.

Etentje

Vrijdagavond laat krijg ik een appje van Bea, of we zin hebben in een etentje de volgende dag ter ere van hun trouwdag. Even in mijn agenda kijken. Oh nee daar staat al een tijdje vrijwel niks meer in. Op zich een positieve ontwikkeling. Zaterdag lopen we om borreltijd, die kant uit. Mila is klaar met haar tentamens en gaat de hort op. Shanna is blij dat ze het huis voor zichzelf heeft. Als ik haar later app of ze misschien nog zin heeft om te komen, zegt ze dat ze met Xander op de bank zit. Ze heeft hem gestrikt om een tas vol McDonalds te halen en ze zitten samen naar Toy Story te kijken. Zij gaat nergens meer heen vanavond. Een beetje vreemd is het wel dat zij met de vriend van Mila op de bank zit terwijl Mila bij een andere vriend aan het eten is. Maar als iedereen er gelukkig mee is, wie ben ik dan om daar wat van te vinden?

Natas van vorige week gemist? Je leest het hier!