Natas: 'Dan krijgt Shanna een app van haar docent waarin vooral het woord FRAUDE opvalt'
Zie ook:
Delen

Natas: ‘Dan krijgt Shanna een app van haar docent waarin vooral het woord FRAUDE opvalt’

Natasja (53) woont met haar man Julian (58), dochters Mila (19) en Shanna (16) en hond Ruby onder de rook van Amsterdam. Wekelijks schrijft zij over wat er speelt op werk, thuis, onder collega’s vrienden, familie en vage kennissen. Deze week probeert jongste dochter Shanna zich door de laatste weken school heen te slaan, irriteert Natas zich aan de onkunde van de school van haar dochters en blijft er een oude bekende slapen.

23 juni 2021

Shanna heeft zich opgesloten en is alleen nog maar aan het leren. De stress straalt van haar koppie af en waar Mila de mazzel had dat het weer slecht was tot net na haar laatste examen, is nu iedereen al in de zomervakantie modus geschoten. Veel vriendinnen die dit jaar van zelfstudie niet overleefden, hebben zich vrij makkelijk neergelegd bij het feit dat ze blijven zitten. Anderen zijn net geslaagd. Als de eerste – economie – goed is gegaan, valt er een last van haar schouders. Als diezelfde middag een mail van school komt dat de toetsweek is opgeschort, belt ze haar vriendinnen en vieren ze met de hele school feest in het park. Over het doel voorbij schieten gesproken…

Fraude

Leerlingen die terug zijn gekomen van de examenreizen zouden de Indiase variant van het virus hebben meegebracht. Ik denk dat de verspreidingskans tijdens een toetsweek op school, waarbij de bureaus naar ik aanneem een flink stuk uit elkaar staan, kleiner was geweest dan nu in het park. Inmiddels is mijn irritatie in deze zo hoog opgelopen dat ik wil voorstellen dat in ieder geval de leraren van deze school, een deel van hun salaris van het afgelopen jaar doneren aan de mensen die in de zorg (wel) gewerkt hebben. Het is de enige school in de wijde omgeving die met dergelijke verstrekkende maatregelen komt. En van uitstel komt natuurlijk geen afstel, waardoor ze nu nog een volle week langer dan de rest aan de bak moet. En dat is nu er eindelijk weer een beetje meer mag, best zuur. Op zondag krijgt ze een app van haar Nederlandse docent waarin vooral het woord FRAUDE – dat in kapitalen is geschreven – opvalt. Helemaal overstuur is ze. Ze heeft haar literatuur dossier opgestuurd aan een vriendin die wilde weten hoe het opgemaakt moest worden en dreigt nu een 1 te krijgen. Ik zie het laatste restje motivatie uit haar wegvloeien.

Oranje bloesjes en juichcapes

Als ik maandag van mijn werk kom, zit de bank vol met synthetische oranje bloesjes en juichcapes. Met een enorme bel aperol spritz – want oranje – wring ik me ertussen. José mag tot drie keer toe met haar cape door de kamer rennen. Met nu in haar ene kuit onze hond en in de andere haar eigen. En Shanna maar leren. Ze heeft zich herpakt nadat ze de ‘frauderende’ vriendin onder de bus heeft gegooid om haar eigen straatje schoon te vegen. Op aanraden van niemand minder dan haar moeder.

Oude bekende

Mila en haar gevolg vertrekken na de wedstrijd naar een feestje ergens anders in het dorp. En ik besef voor de zoveelste keer dat het nooit een goed idee is om wel te drinken en niet te eten. Je kunt echt wel te oud zijn om te leren. Ik laat de late uitlaat van Ruby aan Julian over en duik mijn bed in. Als ik de volgende morgen wakker wordt, staat Shanna al in de startblokken voor haar SE. Ik zie een appje van Mila. Xander is blijven slapen omdat hij ook op het feestje was en niet meer naar huis kon rijden. Niet handig maar op zich een plausibel verhaal. Maar als hij niet meer kon rijden, wat doet zijn scooter dan voor de deur?

Natas van vorige week gemist? Je leest het hier!

Delen