Natas: 'Even later zitten we beiden kotsmisselijk en met een verhoogde hartslag in de tuin'
Zie ook:
Delen

Natas: ‘Even later zitten we beiden kotsmisselijk en met een verhoogde hartslag in de tuin’

Natasja (53) woont met haar man Julian (58), dochters Mila (19) en Shanna (16) en hond Ruby onder de rook van Amsterdam. Wekelijks schrijft zij over wat er speelt op werk, thuis, onder collega’s vrienden, familie en vage kennissen. Deze week wachten Natas en haar gezin vol spanning op het verlossende telefoontje met de mededeling dat Mila geslaagd is, heeft ze een lang geplande reünie met oude vriendinnen en overweegt ze om toch maar een juichcape aan te schaffen.

16 juni 2021

Op woensdag pakken Paula en ik onze in het slop geraakte corona hobby weer op en gaan we hobbelen langs het strand. Een kilometertje of acht met de voetjes door het zand om vervolgens bij haar moeder te stranden, in zo’n wit huisje op de voorste rij. Het weer is perfect en het strand onwaarschijnlijk leeg. Voor de strandhuisjes zitten mensen op leeftijd hun krant te lezen en wordt er hier en daar over en weer geroepen over mogelijke oplossingen van de cryptogram. Af en toe zie ik er eentje knikkebollen en in slaap vallen. Opstaan doen ze alleen om een fles wijn uit de koelkast te halen. Ik realiseer me dat ik zit te kijken naar hoe ik het leven idealiter zie. En wij hoeven vandaag niet eens zelf op te staan.

Nood breekt wetten

Als ik de volgende morgen vroeg wakker word, zit Mila al aan de keukentafel. Ik heb haar gisteravond niet horen thuiskomen. Ik heb haar nu ik erover denk sinds haar laatste examen niet meer horen thuiskomen. Hoe dan ook, dit is sowieso geen tijd voor haar om wakker te zijn. Van de stress heeft ze geen oog dichtgedaan. Hoe dichterbij het moment van de uitslag komt, hoe groter de twijfel of ze het gehaald heeft. Ik trek haar mee naar buiten en we gaan samen een grote ronde lopen met Ruby. Anders wordt het wel een hele lange zit tot 12 uur, wanneer het bellen gaat beginnen. Tijdens de wandeling besluiten we de nog af te lopen calorieën aan te vullen in de Mc Drive. Nood breekt wetten. Even later zitten we beiden kotsmisselijk en met een verhoogde hartslag in de tuin. De tijd kruipt, de eersten zijn gebeld. De eersten die gebeld worden zijn gezakt, toch? Ineens kan het niet lang genoeg duren. De eerste geslaagde meldt zich in de klasse-app. Om 12.32 kan de vlag uit! Na wat misschien wel de meest energievretende jaren en meest zenuwslopende ochtend van mijn leven zijn geweest, zit het er op. Ze is geslaagd!

Lang geplande reünie

Even later komen mijn Zus Terry en haar man Karel die in Italië wonen en die we al sinds vorige zomer niet meer gezien hebben. Het feest kan beginnen. Voor de zekerheid heb ik morgen vast vrij genomen. Met het mooie weer en de zoete aanloop van veel mensen, voelt het als zomervakantie. Op zaterdag hebben we een lang geplande reünie met onze vriendinnen uit Leiden, waar Terry en ik heel veel fantastische vakanties mee hebben gevierd. Type zon, zee, zuipen; dat het nooit tot een ziekenhuis gekomen is, mag een wonder heten. Inmiddels zijn we op weg naar de zestig en proberen we onze pubers – we zijn laat aan kinderen begonnen – ervan te weerhouden precies dat te doen, wat we zelf het liefst deden. Het is mooi om te zien dat die sfeer, het lachen om dezelfde dingen, om elkaar, dat vertrouwde gevoel niet verandert. Ondanks dat we elkaar vrijwel nooit meer zien.

Toch maar een juichcape scoren?

Voor de eerste wedstrijd van het Nederlands Elftal, zit ik in mijn oranje Hawaï lawaai shirtje van gerecyclede petflessen voor de buis. Onze jongens houden de spanning er lekker in. José rent bij ieder doelpunt met haar juichcape de kamer door terwijl Ruby in haar kuiten hangt. Ik krijg het al warm als ik ernaar kijk. Het niet ademende shirtje helpt niet. En hoezo zit Davy Klaassen op de bank? Brul ik als een van de ruim 17 miljoen bondscoaches, die zonder enige vorm van kennis het toch beter meent te weten. We kruipen door het oog van de naald. Donderdag wordt het 30 graden. Zal ik toch maar een juichcape scoren?

Natas van vorige week gemist? Je leest het hier!

Delen