Natas: ‘Ze snapchatten of tiktokken maar Shanna heeft hem nog nooit in het echt gezien’
Zie ook:
Delen

Natas: ‘Ze snapchatten of tiktokken maar Shanna heeft hem nog nooit in het echt gezien’

Natasja (53) woont met haar man Julian (58), dochters Mila (18) en Shanna (15) en hond Ruby onder de rook van Amsterdam. Wekelijks schrijft zij over wat er speelt op werk, thuis, onder collega’s vrienden, familie en vage kennissen. Deze week is het dubbel feest, want Shanna is jarig en Mila slaagt voor haar rijbewijs. Natas zelf voelt zich alleen enorm uit het veld geslagen en ze maakt zich ook nog druk over dochter Shanna die met 'iemand' aan het snapchatten of tiktokken is.

21 april 2021

Mijn jongste dochter is 16 geworden. En waar de oudste toen nog een groot feest gaf met heel veel, veel te jonge dronken gastjes, moet zij het noodgedwongen klein vieren. Mij hoor je niet klagen. Shanna ook niet. Waar ze wel over klaagt is dat Mila precies op haar verjaardag moet afrijden. Want zo redeneert ze; als ze zakt, zit iedereen de hele dag in zak en as. En als ze slaagt, vieren we dat meer dan haar verjaardag. Toch staat ze als een gek te springen in de keuken als Mila de lesauto uitstapt en een duimpje opsteekt. Ze heeft het gehaald in één keer. En ja dat is toch een grotere prestatie dan 16 worden…

Zwaar afscheid

De volgende dag neem ik afscheid van de vader van Chantal. Hij was oud en op en ligt opgebaard in de huiskamer van het huis waar ik van mijn 12de tot mijn 18de , veel tijd heb doorgebracht. Een moeilijke periode waarin ook mijn eigen vader overleed. Hij is een schim van de gezellige Bourgondiër die hij altijd was en het raakt me totaal onverwacht hard om hem zo te zien liggen. Ik sta er soms van te kijken hoe slecht ik mezelf ken en op mijn 53ste nog zo overvallen kan worden door emoties. Dat gevoel van van slag zijn, blijft nog een paar dagen hangen. Met de euforie die ik voel door het slagen van Mila, zorgt het voor een wankel evenwicht.

Geen gezelligheid voor Natas

Vrijdag en zaterdag avond sla ik uitnodigingen voor gezelligheid af. Ik ben onwaarschijnlijk moe, voel me niet lekker, heb de hele dag zin om te slapen. Totdat het bedtijd is. En waar ik de laatste tijd juist geweldig slaap, zijn de nachten rusteloos. Ik pieker me suf, over van alles en altijd over Mila en haar school. Nog vier weken. Kan ze nou niet vier weken wat gaan doen? Ik heb akelige levensechte dromen over dat ik ontslagen word. Ik sta verkreukeld op en heb een kort lontje.

Schoonouders op bezoek

Zondag komen eindelijk mijn schoonouders weer. Ze proberen het bij mij nog even met het ellenboogje maar als Julian ze kust, en de kinderen hetzelfde doen, kunnen ze niet meer om mij heen. Ze zien er goed uit. Ze hebben zich ruim een jaar lang teruggetrokken, maar het niet als vervelend ervaren. Ze klagen niet en ook de verwijten die ik verwacht had te krijgen omdat ik zo weinig gebeld heb, blijven uit. Het zijn fijne mensen. We kunnen lekker in de tuin zitten, Xander schuift aan en opa vraagt Shanna hoe het met haar vriendjes is. Zoals altijd zegt ze dat ze er nooit een gaat krijgen. Maar ze laat toch een foto op haar telefoon zien van een buitengewoon knappe jongen. Hij is een vriend van een vriend, ze snapchatten of tiktokken maar ze heeft hem nog nooit in het echt gezien. Ik begin mijn opvoedkundig verantwoorde riedeltje. Dat je niet alles moet geloven wat je ziet. Dat soms achter dit soort fijne foto’s, vieze oude mannetjes zitten. En dat foto’s van Leonardo di Caprio ook op deze manier gebruikt worden. ‘Shanna is echt niet dom’ zegt Julian ‘Nee’, zegt ze ‘als ik Leonardo zie, weet ik heus wel dat hij het niet kan zijn’ en na een korte stilte ‘hij is verdronken met de Titanic.’

Natas van vorige week gemist? Je leest het hier!

Delen