Tim: 'Elske zag me eerst niet staan'
Zie ook:
Delen

Tim: ‘Elske zag me eerst niet staan’

Voor de liefde verhuisde Tim Douwsma terug naar Friesland om daar in de buurt van zijn familie en vrinden, samen met Elske voor hun zoon Dez te zorgen. Een interview, deze keer niet door maar mét Tim!

Hoe ligt de verdeling in het zorgen voor jullie zoon, huishouden en werken?

‘Dat is wisselend. Ik heb normaliter geen structuur in mijn leven qua werk, het is elke week anders. Dus het is ook elke week het wiel opnieuw uitvinden. Dat is soms weleens lastig. Elske heeft haar eigen sup-bedrijf – een watersportbedrijf – dat begint in het voorjaar weer. Dan wordt het nog meer afstemmen en proberen daar samen een balans in te vinden. Ik vind het belangrijk dat ik een goede papa kan zijn voor Dez. Dat ik fijn thuis kan zijn.”

Wanneer en hoe wist je dat je met Elske een gezin wilde starten?

“Eigenlijk al toen ik zestien was, maar toen zag ze me niet staan. Ik hoor haar nu heel hard lachen in de badkamer! Ze liep van de trap af op het CIOS in Heerenveen en ik was verliefd. Ze had zelf nog een beetje verkering en heeft me een beetje laten zitten. We hebben in al die jaren altijd contact gehouden. Op en af. Vrienden van mij in Friesland zeiden altijd: ‘Tim, dat is haar!’ Ik zei: ‘Eerst zien, dan geloven’. En toen heeft zij héél erg hard haar best gedaan. (lacht) Ze moet nu weer heel hard lachen! Het is heel bijzonder als je elkaar vanaf je zestiende kent en veertien jaar later denkt: jeetjemina, het is er nog steeds. Dat heeft zo moeten zijn, daar geloof ik wel in.”

Wist je meteen: dit is de moeder van mijn kinderen?

“Absoluut. Ook toen ik alleen was realiseerde ik mij: het moet wel heel diep gaan met de vrouw met wie ik echt samen wil zijn. Zo diep dat ik denk: zij mag de moeder worden van mijn kinderen. Dat voelde ik heel sterk met Elske. Het geeft heel veel stabiliteit en rust.”

Dez wordt in september 1. Hoe heb jij dat eerste jaar als vader ervaren?

“Heel cliché, maar het was het meest mooie en meest intense jaar ooit! Een liefde die je nog nooit hebt ervaren, die je voelt voor je kind. Je hele leven verandert ineens. Je hebt zo’n verantwoordelijkheid voor zo’n klein manneke en al z’n ontwikkelingen. Er gebeurt zoveel in een jaar. Ook voor ons als gezin, als liefdespartners. Dat is wel even opnieuw het wiel uitvinden. Maar het is het meest mooie ooit!”

Wat viel mee, wat viel tegen?

“Gelukkig hebben we geen huilbaby. Maar hij slaapt wel heel weinig! Ook overdag. Dat wij dachten: ‘Hè, baby’s slapen toch heel veel?’ Hij wil alles meemaken, is heel nieuwsgierig, dus dat gaat wel ten koste van je nachtrust. Luiers verschonen, daarvan dacht ik op voorhand wel: pfoe, hoe vind ik dat? Maar dat vind ik helemaal niet erg! Hij is mijn zoon, dus voor hem doe ik alles.”

Zijn jij en Elske elkaar anders gaan zien nu jullie ouders zijn?

“Dat is heel, heel, héél mooi om te zien. Ik kan mij geen betere mama wensen voor Dez. Dat maakt mij heel trots en gelukkig. Ineens is zij ook de moeder van je zoon, dat zorgt wel voor een extra dimensie. Het zit ’m vooral in hoe zij met Dez omgaat. Die zorgzaamheid, er altijd zijn, hoeveel liefde ze aan hem geeft. Dat is mooi om van dichtbij te zien. Aan de andere kant zie ik ook dat het met het geven van borstvoeding, best pittig kan zijn.”

Je leest het hele interview met Tim en nog veel meer leuks in de nieuwe editie van 100%NL Magazine. 

Delen