100%NL Magazine Ireen Wust

Ireen Wüst

Irene (Ireen) Wüst (1 april 1986) is een voormalig schaatsster. Ze won als eerste sporter ter wereld individueel goud vijf keer achter elkaar op de Olympische Spelen. Ook werd ze de jongste olympisch kampioene van Nederland ooit op de Winterspelen en de oudste winnaar van olympisch goud bij het langebaanschaatsen. Verder heeft ze tijdens haar carrière een heleboel olympische medailles behaald, namelijk zes gouden, vijf zilveren en twee bronzen.

Carrière

In 2002 en 2003 deed Wüst mee aan de Viking Race. Even later werd ze bekend door de goede resultaten die ze behaalde in wedstrijden voor de volwassen schaatstop. In 2005 werd ze Wereldkampioen voor Junioren. Een seizoen later kreeg ze een contract bij de schaatsploeg van TVM. In de jaren daarna won ze veel medailles en werd ze uitgeroepen tot o.a. sportvrouw van het jaar in 2006 en commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Wüst nam afscheid van haar actieve schaatscarrière bij de Wereldbekerfinale op 12 maart 2022 in Heerenveen. Sinds seizoen 2022/2023 is ze topsportmentor.

Privé

In 2019 maakte Irene haar verloving met schaatsster Letitia de Jong bekend. In 2022 zijn ze getrouwd. Op 12 maart 2022 werd Irene bij haar afscheid benoemd tot erelid van de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond.