besparen op vaste lasten
Zie ook:
Delen

Besparen op vaste lasten: Lees hier de 5 beste tips!

Besparen op vaste lasten? Volg onze 5 tips om geld te besparen op je maandelijkse energie, internet, tv en verzekeringen. Lees hier alle tips!

Besparen op vaste lasten 

Hoe zorgt u ervoor dat u inzicht krijgt in uw vaste lasten en actief kunt besparen? Het begint bij het in kaart brengen van uw maandelijkse kosten. Pak u rekeningoverzicht erbij en kijk naar de kosten en bedragen die worden afgeschreven.

1. Besparen op je verzekeringen

Overstappen naar een andere verzekeraar loont vaak: premies wijzigen en ook je persoonlijke situatie verandert. Controleer daarom minimaal één keer per jaar of je niet te veel betaalt voor je verzekeringen. Wees ook alert op dubbele dekkingen. Het is zonde als je voor hetzelfde risico bent verzekerd op verschillende polissen.

Besparen op vaste lasten verzekering

2. Je hypotheek

Je hypotheek is een van de grootste kostenposten in het huishouden. Veel mensen kijken na het afsluiten van een hypotheek er nauwelijks meer naar om. Een gemiste kans. Vaak is het mogelijk om tussentijds te besparen op de hypotheek en de maandlasten te verlagen.

Hypotheek oversluiten

Is de hypotheekrente nu lager dan de rente die jij hebt afgesloten? Dan kan oversluiten misschien de manier zijn op flink te besparen op je vaste lasten.

Waarde opnieuw laten inschatten

De hoogte van je hypotheekrente is onder meer afhankelijk van de waarde van je huis. Als jouw hypotheek verhoudingsgewijs hoger is dan de woningwaarde, dan rekent de geldverstrekker een iets hogere hypotheekrente. Dit heet renteopslag. Heb je flink afgelost of is je huis meer waard, dan daalt mogelijk je renteopslag en worden je maandlasten lager.

Hypotheekvorm aanpassen

Door je hypotheek (deels) aflossingsvrij te maken, betaal je minder aflossing en gaan je maandelijkse kosten omlaag. Door kritisch te kijken naar jouw huidige hypotheekvorm kun je mogelijk flink besparen op je vaste lasten.

besparen op vaste lasten hypotheek

3. Energie

De energiekosten zijn hoger dan ooit. Kijken welke apparaten veel stroom gebruiken, is een slimme eerste stap. Dat helpt je om doelgericht minder stroom te gebruiken met bepaalde apparaten. Wij geven je graag een overzicht van stroomslurpende apparaten die je in en rond het huis gebruikt.

besparen op vaste lasten - energie

4. Besparen op internet/tv/bellen

In onze maatschappij kunnen we niet meer zonder een smartphone, internetverbinding of tv-abonnement. Daarom zijn het echte vaste lasten en geen luxe problemen meer. Toch kun je wel efficiënt omgaan met deze rekeningen. Betaal bijvoorbeeld niet te veel voor een super uitgebreid zenderpakket als je toch nauwelijks tv kijkt. Of betaal niet onnodig veel voor een telefoon abonnement als je toch niet veel MB’s gebruikt. Bekijk eerst wat jij als persoon ongeveer gebruikt en nodig hebt, zoek daarna pas een geschikt abonnement.

besparen op vaste lasten internet tv en bellen

5. Verminder je waterverbruik

Hoe kun je nou eigenlijk het beste water besparen? Om watertekort tegen te gaan en het verbruik van energie te beperken is het goed om zuinig om te gaan met water. Wij geven je graag 10 tips om water te besparen. Lees hier hoe je op eenvoudige manieren water kan besparen in je dagelijks leven.

besparen op vaste lasten water

Met deze tips hopen wij je een handje te helpen om geld te besparen op vaste lasten. Wil je meer tips en tricks? Kijk dan hier.

Bron: vastelastenbond, eigenhuis, jeroenhypotheekadvies. Beeld: ISTOCK

Delen