100%NL Magazine ANP André van Duin

André van Duin

André van Duin (20 februari 1947) is de artiestennaam van Adrianus Marinus Kyvon. Hij is bekend als Nederlands revueartiest, komiek, acteur, zanger, presentator, regisseur, programmamaker en tekstschrijver. De carrière van van Duin begon al op 16-jarige leeftijd nadat hij de talentenjacht Nieuwe Oogst won. Door zijn winst in het programma mocht hij optreden in de televisieshow de Zaterdagavondshow. Dit was een groot succes en zijn bandparodie mocht in het voorprogramma van de Rolling Stones in het Kurhaus. Van Duin kreeg hierna veel aanbiedingen en zocht daarom managers. Vervolgens werd André van Duin producties opgericht.

In de jaren hierna was van Duin te zien in verschillende theaterproducties als ’n Lach in de ruimte, The Sunshine Boys en Ja hoor… daar is ie weer!. Vanaf 1967 was hij ook te zien op de Nederlandse televisie. Hij kreeg veel shows bij TROS zoals Te land, ter zee en in de lucht, Animal Crackers en Dik Voormekaar Show. Bij het programma Heel Holland Bakt nam hij de presentatie van Martine Bijl over vanaf 2016 nadat zij een hersenbloeding kreeg.

Andre van Duin in radio en films

Naast dit allemaal was van Duin te horen op de radio, te zien in speelfilms en bracht hij muziek uit. Een paar van zijn bekendste singles zijn Willempie, Er staat een paard in de gang, Als de zon schijnt en De balletjes van de koningin. Op 4 mei 2021 kreeg van Duin de eer om te spreken tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam.  

Privé

Van Duin was getrouwd met Martin Elferink vanaf 2006. Zijn grote liefde overleed in januari 2020 aan botkanker op 55-jarige leeftijd. In 2020 kreeg André darmkanker. Hier is hij in januari 2021 aan geopereerd. In februari 2022 maakt hij zijn relatie met Fernando Reyes bekend. De twee zouden ook nog van plan zijn te trouwen.