Mooi & Mode

Feiten&fabels over zonnen

Niets lekkerder dan een fijn kleurtje. Je ziet er beter uit, waardoor je je ook gelijk beter voelt. Maar is het ook daadwerkelijk goed voor je? De feiten en fabels over (kunstmatig) zonlicht, zodat je heerlijk ontspannen de zomer door komt!

Met een voorgebruinde huid verbrand je minder snel - Feit
Een bruinere huid verbrandt inderdaad minder snel, omdat er in het pigment een natuurlijke spf (zonnebeschermingsfactor) zit. Niettemin moet je jezelf altijd goed blijven insmeren als je de zon in gaat. 

Zonnen is slecht voor je hart - Fabel
Het is eerder andersom: een tekort aan vitamine D (die wordt aangemaakt onder invloed van zonlicht) wordt gerelateerd aan een hoger risico op hart- en vaatziekten.

UV licht maakt je gelukkig - Feit
UV licht verhoogt het serotonine gehalte in je lichaam, het lichaamseigen gelukshormoon. Zelfs mensen met zware depressies voelen zich vaak beter in de zon.

‘Echte’ zon is veiliger dan de zonnebank - Fabel
Bij een zonnebank staat de sterkte van de lampen vast. In een goede studio zal de medewerker op basis van jouw huidtype de juiste tijd instellen. Buiten weet je nooit precies de sterkte van de zon, die ook nog beïnvloed wordt door het tijdstip van de dag en eventuele reflectie door water, wit zand of sneeuw.

Van zonnen val je af - Feit
Niet alleen lijk je slanker met een kleurtje, maar UV licht - zowel van de zonnebank als van de zon - stimuleert de schildklier, waardoor de stofwisseling toeneemt en er meer calorieën verbrand worden.

Benieuwd naar nog meer feiten en fabels? Je leest het op pagina 38&39 van de juli/augustus editie van 100%NL Magazine!

 


Gewoon het leukste blad van Nederland