BN'ers

Interview Jim & Vajèn (+ WIN galapremièrekaarten On Your Feet)

Op 29 oktober vindt de première plaats van On Your Feet. Een musical over het inspirerende levensverhaal van Gloria en Emilio Estefan, met uiteraard de opzwepende muziek van de Queen of Latin Pop. Wij interviewden hoofdrolspelers Jim en Vajèn én geven kaarten weg voor de galapremière van deze veelbelovende musical!

Wat maakt On Your Feet volgens jullie zo bijzonder?

Jim: "Wat voor mij het meest bijzondere is, is dat het een musical is over mensen die nu nog echt er zijn. Dus dat wij mensen spelen die zo meteen naar de première komen, die gewoon hun leven voorbij zien komen en dat het ook nog eens echte hele lieve pure mensen zijn, ondanks het feit dat zij ongelooflijk groot succes hebben gekend. En het werken met hele creatieve team die ook de originele show in Amerika heeft opgestart. En die Cubaanse Latino community is heel erg warm en heel erg trots op hun afkomst en waar zij voor staan."

Vajèn: "Ik heb de show gezien in Amerika toen ik in het auditieproces zat en dacht dat ik naar een show ging kijken met de liedjes die je herkent, het feest en prachtige zang en dans. Maar ik was heel erg verrast door het mooie verhaal wat er ook in zat. Dat het echt een geweldig verhaal is. Dat is een extra element wat ik niet had verwacht. Je wilt ook dansen en meedoen met de conga, maar daarbij krijg je echt een verhaal wat heel erg binnenkomt, wat ik echt prachtig vond. Het is een show wat beide kanten heeft en dat vond ik heel tof."

Gloria en Emilio zijn producers van de musical. Hebben jullie ze ook al ontmoet?

Jim: "We zijn naar hun studio geweest, en met ze gaan lunchen in hun restaurant in Miami. En ja, dat was echt fantastisch! Ze zijn zo hartverwarmend en zo gastvrij. We waren allemaal onder de indruk nadat wij ze hadden ontmoet. Ze komen ook naar de première en de try-out. Ze zijn heel betrokken."

Vajèn: "Dat was echt geweldig. Ik was héél zenuwachtig en ik leefde echt naar dat moment toe. Ik dacht alleen maar: als ze maar denkt 'ik heb de goede gecast'. Toen kwamen zij binnen en zij stelden ons meteen op ons gemak. Ik mocht in haar studio conga zingen. Ik moest mezelf echt knijpen, ik dacht: ik sta voor Gloria Estefan. Echt heel raar gewoon!"

Geeft het jullie een ander gevoel als zij bij de repetities of straks bij de première zijn?

Jim: "Het komt er wel bij, maar de kunst is om bij je eigen kracht te blijven. Je moet het uiteindelijk gaan doen omdat je er zelf in gelooft. En tuurlijk wil je ze trots maken, dat zit er zeker bij."

Vajèn: "We gaan ook echt met ze werken. Je gaat gewoon iemand spelen die er nog is, die nog leeft. Soms is het een ode aan iemand en deze twee mensen zijn er nog."

Vind je dat het personage goed bij je past?

Vajèn: "Ja. Ik begin steeds meer dingen te ontdekken dat ik denk, oh dat zou ik misschien ook zo doen, of daar lijk ik wel een beetje op. Het mooie aan het verhaal vind ik in het begin de typische Gloria, van dat ze heel klein is. Gloria had toen al een enorme passie voor muziek. Maar zij is niet per se iemand die dat heel erg naar buiten wil brengen, maar haar passie voor muziek is zo groot, dat ze toch die Queen of Latin Pop wordt zoals wij haar kennen. Die enorme passie voor muziek en die echte liefde daarvoor herken ik heel erg. En in die Spaanse cultuur is familie en vrienden heel belangrijk, dat is echt alles. Zo voel ik dat ook wel heel erg."

Jim: "Het is wel even zoeken hoe ik het op een geloofwaardige manier neer kan zetten. Ik was benieuwd hoe ze die hele Latino vibe naar Nederland gingen overbrengen. In Nederland moet je dat op een andere manier verwerken. Ik vond het heel mooi dat de regisseur zei het maakt niet uit of je Latino bent of een andere afkomst, het gaat erom dat wij diezelfde authenticiteit en warmte uitstralen die, en dat dat is waarom zij ons gekozen hebben. Dat vond ik een heel groot compliment. Het voordeel is dat wij met iemand werken die de show ook heeft gedaan in Amerika en die ze beiden ook kent. En het helpt natuurlijk ook mee dat wij ze ontmoet hebben. Dat je weet hoe nuchter zij zijn en hoe zij met z’n tweeën werken. Die combinatie van hun twee is echt heel grappig en kunnen wij ook meenemen in onze rollen. Zij is de droge en hij praat heel snel. Hij is niet te verstaan. Daar pest Gloria hem ook altijd mee. Er was een moment in de studio dat hij wilde uitleggen aan Vajèn over hoe zij moest zingen en hij deed dat zo snel. Zelfs Gloria zei daarna ‘What?!’ Hij ratelde maar door. Dat is gewoon heel grappig."

Gaat dat snelle praten je goed af?

Jim: "Het zijn hele grote lappen tekst die hij doet en dat moet je allemaal in een keer opratelen. Niet de hele tijd, want anders verstaat niemand er wat van. Dat was wel even oefenen ja! Maar met Tommy, met wie ik de rol deel, ik 4 en hij 3 per week, zijn wij apart in een andere repetitiestudio gaan zitten en zijn we die teksten gewoon blijven oefenen en achter elkaar blijven ratelen, net zo lang totdat we het goed hadden en dat is wel heel fijn."

Kenden jullie de muziek al?

Jim: "De hits kende ik. Er zitten wel liedjes in die ik niet kende in de show, maar de ballads van haar, ik noem ze dan 'de Skyradio ballads', die zing ik eigenlijk bijna allemaal. Het is echt heel opzwepend!"

Vajèn: "Nee, het is heel grappig, mijn vader zei meteen dit is echt iets uit onze tijd. En ik heb het van hun wel ook wel een beetje meegekregen. Dingen als Conga kende ik al, en bij haar ballads dacht ik: ‘hee! Ik wist helemaal niet dat dat van haar was!’. Anything for you is mijn favoriet. Die zing ik aan het begin van de voorstelling, dat vind ik zo’n tof lied!"

Je vertelde dat je gevraagd bent voor de rol. Heb je wel auditie moeten doen? Hoe ging dat?

Jim: Ja ik heb 3 werksessies met de regisseur moeten doen. Ik kon niet bij de finaleronde zijn, dus toen is mijn auditie getapet en opgestuurd, want alles moest langs Gloria en Emilio.

Vajèn: "Ik heb héél veel auditie gedaan. Ik heb nog nooit zo vaak auditie gedaan als voor On Your Feet. Ik denk dat ik in totaal wel 14 keer auditie heb gedaan. In Nederland 9 x, toen in Amerika  voor regisseur Jerry Mitchell. En om daar de show te zien, wat geweldig was. Toen ik het daar had gezien dacht ik, wat het ook mag zijn, je maakt dit mee, je mag naar New York, je mag de show gaan zien, je mag auditie doen daar. Toen dacht ik wat het ook wordt, ik mag hier zo blij mee zijn. Ik was al heel dankbaar voor de kans. Hoe verder je bent, hoe liever je het wilt."

Hoe is de samenwerking tussen jullie twee?

Jim: "Onwijs leuk. Wij hebben begin dit jaar een tour gedaan van 6 weken van Musicals in Concert en daar zag Albert de combinatie van ons tweeën. Daar hebben wij elkaar goed leren kennen en toen hadden wij nooit kunnen denken dat wij nu weer in een productie samen zouden zitten. Wij hebben echt een ongelofelijke klik. Zij haalt het lelijkste in mij naar boven, want wij zijn heel slecht voor elkaar, omdat we de hele tijd moeten lachen en we kunnen niks serieus doen. Maar ik denk dat dat juist heel goed is. Wij hebben heel veel lol en dat is heel belangrijk!"

Vajèn: "Ik ben heel blij dat wij het samen gaan doen. Ik vind Jim echt geweldig en hij is zo goed. Als hij begint te zingen denk ik altijd ‘Oh yes!’ ik ben helemaal gelukkig met hem. Hij is zo’n fijne tegenspeler, wij hebben heel veel lol samen, wat heel belangrijk is."

En Jim, heb je nog wel tijd voor je gezin? Hoe combineer je dat?

Jim: "Nu met zo’n repetitieperiode heel erg weinig, maar ik moet zeggen dat ik nu een hele mooie deal heb kunnen maken van 4 shows in een week. Dat is ook omdat ik mijn kids gewoon af en toe naar bed wil brengen. Maar ook omdat ik ruimte wil laten voor andere projecten. Nu met repetities zijn wij 6 dagen per week in de repetitiestudio. Dan zie ik ze alleen ’s avonds 1,5 voordat ze naar bed gaan en ’s ochtends breng ik Lux naar school. Nu is het wel erg druk."

Tijdens de show wordt dat rustiger, als de repetities voorbij zijn?

Jim: "Ja, zeker! We staan in Utrecht, dus als ik voor de rest die dag niks heb dan hoef ik pas om 6 uur weg of zo."

Vajèn, jij was natuurlijk best wel jong toen je begon in dit vak. Hoe voelt het om nu al zoveel succes te hebben?

Vajèn: "Ik begon toen ik 9 was in de Sound of Music. Zingen, dansen en acteren was echt mijn hobby. Toen ik 15/16 was deed nog een keer de Sound of Music, maar dan als volwassen actrice. Ik speelde toen elke dag en dacht wel echt bij mezelf: wauw, ik hoop dat ik dit nog vaker mag gaan doen. Soms denk ik bij mezelf: je moet zo dankbaar zijn voor wat je allemaal voor kansen krijgt. Dat ben ik ook nu weer, ook om met het Amerikaanse team te werken uit New York. Dat inspireert me zo erg!"

Is het niet heel erg lastig om op hoge hakken te dansen?

Vajèn: "Hihihi! Ja ik heb wel goed hoge hakken aan, geen lage dingen! Maar wat wel heel erg fijn is, is dat het echt danshakken zijn. Het zijn dezelfde schoenen als in Amerika. Dus het is heel fijn en te doen om op te dansen, maar op sneakers is het makkelijker. Aan de andere kant ga je wel meer die echte feeling voelen, dus het helpt ook wel weer!"

Wil jij kans maken op 2 kaarten voor de galapremière van de musical On Your Feet in het Beatrix Theater in Utrecht? Laat ons dan weten waarom jij hier graag naartoe wilt en wie weet kiezen wij jou als gelukkige winnaar! 
 

Update: de winnaar is inmiddels bekend gemaakt

 

Fotocredit: Roy Beusker Fotografie


Doe mee en win!

Waarom wil jij naar On Your Feet?
Gewoon het leukste blad van Nederland