BN'ers

Wij vroegen Guus Meeuwis wanneer hij op zijn allergelukkigst is

Na een roerige periode in zijn leven komt Guus Meeuwis met GELUK. Een persoonlijk album met een verhaal. ‘Maar dan niet in de zin van: kijk mij eens gelukkig zijn’, vertelt hij Tim openhartig. ‘Het is meer de zoektocht, het vinden én beleven van geluk.’ Het nieuwe album GELUK van Guus Meeuwis is nu verkrijgbaar en te winnen op 100pmagazine.nl!

Waarom heb je die naam gekozen voor je nieuwe album?

“Ik had allemaal wilde plannen, maar ik kwam er al snel achter dat in de liedjes vaak geluk voorkwam. Geluk zoeken, geluk houden, geluk hebben en het vinden van geluk. Na veel vijven en zessen, dacht ik: ja, ik kan wel heel moeilijk gaan doen, maar het moet gewoon Geluk heten. En in combinatie met mijn naam ervoor – dat was toevallig – klopt het helemaal.”

Wanneer ben jij op je allergelukkigst?

“Als we met z’n allen zijn, met Manon en de kids. Maar ook met vrienden aan een tafel, als ik muziek mag maken op het podium. Het scala gelukkig zijn is vrij breed. Op zondagochtend met z’n allen aan een tafel, is heel fijn. En ook zien dat iedereen goed gaat.”

Is dat ‘geluk’ voor jou in al die jaren of omdat je nu heel gelukkig bent?

“Er is twee jaar geleden een flinke verandering geweest en dan besef je dat je soms moet werken voor je geluk. Daar gaat het album meer over dan puur over geluksmomenten. Daarom zeg ik ook: zoeken, vinden, houden, genieten. Dat is wat het constant inhoudt. Dat gevoel zit ook in de liedjes. Ook omdat ze in die twee jaar geschreven zijn. Dat gevoel van ‘pfoeh’ naar ‘wauw’. Want weet je, de keuzes die gemaakt zijn, zijn de goede. De liefde die er is, is de goede. En langzaam voel je dan dat je – ik heb het in een liedje al eens geschreven – als een zonnebloem naar het licht draait. Dat is wat de plaat moet gaan doen.”

In de nummers hoor je de ups en downs van het leven. Hebben deze jou veranderd als mens?

“Als je altijd het gevoel hebt gehad dat je uiteindelijk keuzes moet maken – en die keuzes waren allemaal vrij stevig – dan leer je dat je dicht bij jezelf moet blijven en zijn. Dat is me altijd wel gelukt, maar je moet het ook constant proberen uit te voeren. Ik schrijf over het kleine geluk en het halfvolle glas. Dan is er toch een moment dat je de liedjes kan gaan toetsen aan je eigen karakter. En dan blijkt het nog steeds te kloppen. Als dat niet zo is, dan matcht het niet meer. Dan wordt het ooklastiger om het te vertellen op het podium.”


Gewoon het leukste blad van Nederland