100%NL Magazine Jutta Leerdam
Zie ook:
Delen

HEFTIG: Jutta Leerdam openhartig over eetstoornis

Wat veel mensen niet wisten, is dat Jutta jarenlang eetproblemen heeft gehad. Zij vertelt nu open over deze heftige periode en wat het met zich mee heeft gebracht.

Jutta Leerdam

Ze is dé schaatster van dit moment: Jutta Leerdam. Zij wint de ene na de andere prijs, verbreekt keer op keer nieuwe records en het lijkt allemaal alleen maar beter te gaan. Heel Nederland is van haar onder de indruk, maar dat is niet alleen om haar schaatskunsten. Jutta is een prachtige verschijning en dat laat zij graag zien. Met haar eyeliner, lange blonde haren en afgetrainde lichaam, laat zij dagelijks ruim 4 miljoen volgers blozen op Instagram.

Eetprobleem

Jutta let altijd op wat zij eet en dat heeft zij inmiddels onder controle, maar enkele jaren geleden niet. Zij vertelt in YouTube-programma Open Kaart over haar eetprobleem. De schaatster vond bijna al het eten ongezond, maar daardoor werd zij extreem dun. ‘Een appel was op een gegeven moment het lekkerst wat er was. Ik at alleen maar gezond en ook niet veel meer. Ik werd heel dun, had geen kracht meer en kwam niet meer vooruit. Het heeft me een aantal jaar wel wat vorm gekost. Op een gegeven moment had ik plukken haar in mijn hand.’

Het eetprobleem bracht ook fysieke gevolgen met zich mee. ‘Ik werd vier jaar lang niet ongesteld. In de sport zeggen ze dat het normaal is, maar dat is echt niet normaal. Dat weet ik nu. Het heeft echt te maken met voeding en vetpercentage. Ik ben nu veel sterker en vrouwelijker. Ik heb meer spieren en ook iets meer vet.’

Stemmen in het hoofd

‘Er zit nog altijd wel een stemmetje in mijn hoofd dat zegt: je bent te dik. Dat is nog wel vervelend, maar dat is veel meer geweest. Nu eet ik om de beste van de wereld te zijn. Eerst viel ik af vanwege een ideaalbeeld. Ik ben blij dat ik daar overheen ben gekomen.’ Wat een heftige bekentenis. Gelukkig is Jutta hier bovenop gekomen en gaat het nu goed met haar!

Bron en Beeld: Shownieuws en Open Kaart

Delen

Meer over Jutta Leerdam

Jutta Leerdam emotioneel om vreselijke ziekte van haar moeder: 'Nooit over verteld'
Jutta Leerdam emotioneel om vreselijke ziekte van haar moeder: ‘Nooit over verteld’
Jutta Leerdam neemt groot en moeilijk besluit: 'Vaak stressvol, soms eenzaam'
Jutta Leerdam neemt groot en moeilijk besluit: ‘Vaak stressvol, soms eenzaam’
Lees alle artikelen over Jutta Leerdam