100%NL Magazine Jan Dulles

Jan Dulles: “Meningen die ook in ons dorp tot een zorgwekkende verdeeldheid zouden leiden.”

De zanger van de 3JS geeft ons elke editie zijn visie op het leven. Deze keer blikt hij terug op een van de gelukkigste momenten uit zijn jeugd: de 'grote vakantie'.

Hoe onthoud je al die liedjes en teksten? Die vraag is mij veel gesteld de afgelopen jaren. Het antwoord is simpel: het is het enige wat ik kan onthouden. Voor de rest ben ik niet erg positief over mijn geheugen en mijn daden. Ik heb nooit een vak geleerd. Het interesseerde me niet. Ik was goed op school, maar ik ben er nooit één dag met plezier naartoe gegaan. Nou ja, de laatste middag voor de grote vakantie was fantastisch. Dan mochten we spelletjes doen. Ik was ook elke dag te laat. Ik kon mijn bed niet uit komen. Dat is nooit veranderd. Dat was de belangrijkste reden waarom ik zanger wilde worden. Dan hoefde ik nooit meer vroeg mijn bed uit.

Ik heb de afgelopen maanden veel nagedacht. Vanuit mijn luie stoel, starend over het IJsselmeer, tijdens de ‘grote vakantie’. Op de zondagmiddag voordat deze grote vakantie begon, stond ik om kwart voor zes in een snackbar die ineens volstroomde met mensen. De verkoper kwam net van achter uit de zaak met een doos patat en zei geschrokken: “Wat is het hier nou ineens achterlijk druk”. De vraag was in principeantwoord: “Omdat jij over een kwartier je tent moet sluiten”. Hij was al het hele weekend druk aan het werk en had het nieuws even niet gevolgd. Er was een virus onderweg waaraan we allemaal zouden sterven als hij niet binnen een half uur zijn toko zou sluiten. De logica ontging hem, en mij ook.

Maar ondanks dat er allemaal Volendammers in die snackbar stonden die ik over het algemeen kan omschrijven als ‘nuchter’, kon ik op dat moment aan de blikken in de ogen zien dat er verschillende meningen waren over deze plotselinge lockdown. Meningen die ook in ons dorp tot een zorgwekkende verdeeldheid zouden leiden. Thuis at ik mijn laatste avondmaal en daarna kwamen de langste maanden van m’n leven. “Wij hebben grote vakantie”, heb ik vaak gezegd in die maanden, waarbij ik vaak automatisch aan vroeger dacht. Als ze als kind tegen mij hadden gezegd dat de scholen moesten sluiten, zou ik gek zijn geworden van geluk.

Benieuwd naar de rest van de column van Jan Dulles? Je leest het in de nieuwste editie van 100%NL Magazine!