Uitjes & Reizen

Stedentrip: Viva Valencia!

Door stevige concurrentie uit eigen land, is Valencia altijd een beetje een ondergeschoven kindje gebleven. Geheel ten onrechte. Het is een prachtige stad bomvol historische cultuur, gezellige winkelstraatjes, moderne architectuur, parken en een bijzonder rustig en wit zandstrand.

 

Op de romantische toer

In het historische centrum zijn veel pleintjes met sinaasappelbomen en fonteinen. Straatjes die kris kras door elkaar heen lopen en middeleeuwse panden. Een van de mooiste gebouwen is La Lonja, de vroegere zijdenbeurs. Dit gotische gebouw uit de 15de eeuw ligt tegenover de Mercado Central. Een heerlijke overdekte markt met glas in lood ramen en prachtige koepels. Midden in de stad ligt ook de oudste gotische kathedraal, de Iglesia de San Juan del Hospital, met vanuit de toren het mooiste uitzicht over de stad. In het Museum van schone kunsten, herkenbaar aan de grote blauwe koepel, zijn de collecties van grote Spaanse kunstenaars te zien.

Kunst en wetenschap

Met de concurrentie van Madrid en Barcelona, realiseerde Valencia zich dat ze iets moest doen om aandacht te krijgen. De grootste architecten werden gevraagd om de Stad van Kunst en Wetenschap te ontwerpen met een botanische tuin, operagebouw, aquarium, IMAX 3D bioscoop, planetarium, wetenschapsmuseum en evenementengebouw. Het resultaat: futuristische gebouwen op de bedding van de drooggelegde rivier de Turia. Een 9 kilometer lang prachtig park door het midden van de stad.

Paella en siësta

Valencia is de geboortestad van paella. De klassieke rijstschotel met veel vis is er in een heleboel varianten, zoals de zwarte paella gebakken in de inkt van de inktvis. Voor Spanjaarden is het de traditie om op zondagmiddag met de hele familie paella te eten. De beste plek daarvoor is de 7 kilometer lange boulevard, kun je daarna lekker uitbuiken tijdens je siësta op het strand.

Typisch tapas

Na een uitgebreide lunch in de middag eten de Spanjaarden laat op de avond het liefst wat tapas. De stad staat vol met barretjes waar je terecht kunt. Een geweldige manier om alle Spaanse smaken te ontdekken. Bij Cerveceria 100 Montaditos kun je bijvoorbeeld kiezen uit 100 verschillende kleine broodjes. Lekker met een biertje en samen voor maar 2 euro!

Agua de Valencia

In de populaire wijk El Carmen zijn veel sfeervolle boetiekjes, barretjes en clubs. De tijd dat de winkels tussen de middag hun deuren sluiten, wordt na zonsondergang meer dan goed gemaakt. Waardoor je shoppen en stappen naadloos in elkaar over kunt laten lopen. In El Ensanche zijn designerwinkels en grote ketens zoals Zara en Mango. Geniet van je aankopen met de cocktail Agua de Valencia met sinaasappelsap, cava, wodka, gin en suiker. Weinig ‘water’ dus, maar wel erg lekker!

TIP: Koop op de luchthaven de Valencia Card. Hiermee kun je voor 25 euro 72 uur onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer. Te beginnen met de metro naar het centrum. Ook heb je gratis toegang tot diverse musea.


Gewoon het leukste blad van Nederland