100%NL Magazine Bovag
Delen

Met déze 10 tips ga jij een zorgeloze vakantie tegemoet!

Door het coronavirus konden veel vakantieplannen de prullenbak in, reizen met het vliegtuig is op een laag pitje gezet en het is zelfs nog maar de vraag of je dit jaar nog ver weg op vakantie kunt. In de nieuwe 'anderhalvemeter-samenleving' is kamperen misschien wel dé oplossing om er toch lekker op uit te kunnen. De experts van BOVAG geven je tien tips voor een zorgeloze kampeervakantie!

1. Tent, vouwwagen, caravan of camper?

Heb je nog nooit eerder gekampeerd -behalve dan wellicht vroeger met je ouders- dan is het goed om even tijd te nemen om te bepalen wat je precies wil. Koop je een grote tent om zelf mee te nemen in de auto? Een lichte vouwwagen of een luxe caravan? Of misschien een camper die van alle gemakken is voorzien? Bij BOVAG zijn zo’n 300 kampeerspecialisten aangesloten die jou kunnen adviseren en waar je vrijwel alle producten uitgebreid kunt bekijken.

2. Kopen of huren?

Veel BOVAG-kampeerbedrijven bieden mogelijkheden om caravans, kampeerauto’s of vouwwagens te huren. Zo kun je eerst vrijblijvend genieten zonder dat je direct een grote aanschaf hoeft te doen. Bovendien weet je dan ook precies wat jou wel en niet bevalt, zodat je daar later rekening mee kunt houden wanneer je wél je eigen kampeermiddel gaat kopen.

3. Onderhoud en veiligheid

Onderhoud betekent behoud, maar vooral ook veiligheid. Als je elk jaar een of meerdere keren op pad gaat, is het aan te raden jouw caravan, camper of vouwwagen regelmatig door een vakman te laten controleren. Bijvoorbeeld door minimaal eens in de twee jaar de uniforme BOVAG-onderhoudsbeurt uit te laten voeren.

4. Banden

De banden zijn de enige onderdelen die zorgen voor contact met het wegdek en zijn dus van levensbelang. En hoewel er relatief niet veel met een caravan of vouwwagen gereden wordt, kunnen de banden toch slijten. Stilstand is immers achteruitgang en ongemerkt kunnen er bijvoorbeeld scheurtjes ontstaan. Een APK voor caravans en vouwwagens bestaat niet en het advies luidt dan ook om elke zes jaar de banden te laten vervangen.

5. Gasinstallatie

Op de camping wil je natuurlijk ook lekker kunnen koken en de meeste kampeermiddelen hebben daarvoor standaard een gasfornuis aan boord. Net als banden zijn de gasslangen gemaakt van rubber en dat kan na verloop van tijd poreus worden. Een explosie wil je niet op je geweten hebben en daarom wordt geadviseerd de gasslangen en de koppelingen elke vier jaar te vervangen.

6. Verzekering

Een caravan of vouwwagen is doorgaans automatisch meeverzekerd met de wettelijke aansprakelijkheid (WA) van de autoverzekering. Dus als er onderweg schade wordt veroorzaakt bij de tegenpartij, dan is dat gedekt. Maar je eigen schade aan het kampeermiddel niet, en ook niet als er bijvoorbeeld op de camping schade optreedt. Denk aan het inparkeren of een fikse hagelbui. Of schade die ontstaat in de stalling of thuis op de oprit. Een aparte caravan- of vouwwagenverzekering is zeker geen overbodige luxe.

7. Spanning

De juiste bandenspanning is van groot belang voor een veilige reis. Te weinig druk kan tijdens het rijden namelijk leiden tot oververhitting in de banden en daarmee neemt het risico op een klapband flink toe. De correcte spanning verschilt bijvoorbeeld ook al naar gelang de maximale belading van je caravan, camper of vouwwagen. Vraag de vakman naar de juiste waardes in elk van de omstandigheden.

8. Toelatingseisen

Vooral in de Duitstalige landen zijn er veel campings die eisen dat jouw kampeermiddel voldoet aan strikte veiligheidsvoorschriften, voornamelijk voor wat betreft de gasinstallatie. Je moet dan een bewijs van onderhoud conform de lokale eisen kunnen tonen. Bij de meeste BOVAG-kampeerbedrijven kun je een onderhoudsbeurt inclusief gascontrole volgens de Duitse normen laten uitvoeren, waardoor je er zeker van bent dat je op je vakantieplekje niet geweigerd gaat worden.

9. Auto in topconditie

Voor zover het mogelijk is deze zomer door Europa te reizen, is het natuurlijk ook van belang dat de auto in topconditie is. Vooral als die de laatste tijd veel heeft stilgestaan, wil je er wel zeker van zijn dat je in het buitenland niet voor nare verrassingen komt te staan. Veel autobedrijven bieden een zomercheck of vakantiecontrole en het is zeer aan te raden om die in te plannen.

10. Zelfvertrouwen

Rijden met een camper of met een grote caravan achter de auto is voor veel mensen nog wel een uitdaging. Gelukkig zijn er heel veel BOVAG-rijscholen in he thele land die jouw rijvaardigheid kunnen bijspijkeren, zodat je met een vertrouwd gevoel op pad kunt. Manoeuvreren door nauwe straatjes en inparkeren op de camping wordt dan een peulenschil.

Ga voor meer informatie naar deze website!

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met BOVAG

Delen