BN'ers

INTERVIEW: Frans Duijts "Ik ben een echte caravanman"

Met zijn ouders ging Frans Duijts al op vakantie met een caravan achter de auto en toen hij zelf kinderen kreeg, is hij er zelf ook mee begonnen. Inmiddels zijn ze 13 jaar verder en gaat de familie Duijts nog altijd met groot plezier op pad met hun tweede huis.

Wat voor caravan heb je?

“Toevallig heb ik net een nieuwe Hobby 27 gekocht. Dat is een heel grote caravan. Hiervoor had ik wat kleinere caravans: een Bürnster en daarvoor ook een Hobby. Daar ben ik nu naar teruggegaan want het is een lekker huiselijk merk.”

Hoe vaak wordt hij gemiddeld per jaar gebruikt en waar gaan jullie dan heen?

“Een keertje of drie. Tijdens de grote schoolvakanties gaan we naar het buitenland, nu al een aantal jaar naar Kroatië. Spanje is ook een heerlijk land om vakantie te vieren, maar dit jaar staat Rabac weer op de planning, zo’n honderdvijftig kilometer over de grens met Slovenië.”

Wie reizen er mee?

“We gaan met het gezin op vakantie – ik, mijn vrouw en onze drie dochters - maar vrienden en kennissen staan ook op de camping. Al met al ben je met een ploeg van vijftien á twintig man. Altijd heel leuk.”

Wat zijn de manieren waarop je je door het jaar heen het meest verplaatst?

“Met de auto, ook op vakantie trouwens. Ik rij tussen de tachtig- en honderdduizend kilometer per jaar. Voor shows heb ik wel een tourmanager die het allemaal verzorgt.”

Heb je favoriete gebieden waar je graag heen gaat?

“Een heerlijke plek om vakantie te vieren is Pals, aan de Costa Brava in Spanje. Dat ligt tegen Estartit, een stad met veel leuke strandjes in de omgeving en heerlijke restaurantjes, waar je in de rotswand zit te eten. Dat vind ik te gek. Met het vrouw ga ik elk jaar naar Ibiza. Kroatië staat nu met het gezin bovenaan.”

Waar staat je caravan als je hem niet in gebruik hebt?

“Ik heb een aantal loodsen in beheer waar ik een plekje voor mezelf heb: voor mijn caravan en mijn bootje.”

En hoe zit het met onderhoud en verzekering? Ben je daar secuur in?

“Onderhoud laat ik jaarlijks doen en ik heb een assurantiekantoor dat zich toespitst op de verzekering. Als ik iets nieuws heb, geef ik dat door en dan nemen zij alles voor hun rekening en hoor ik wat ik over mag maken (lacht).”

Kun je uitleggen wat voor gevoel het op reis gaan met de caravan je geeft?

“Het is een vrij gevoel. Je bent onderweg en je hebt met niemand iets te maken. Als ik om twee uur ’s middags zin heb om het stuur los te laten, dan zoek ik een camping in de buurt en gooi ik zo mijn caravan neer. Het nadeel van in een hotel bivakkeren is dat als de kinderen om een uur of tien naar bed willen, het voor jou ook stopt. Op de camping zit je bij de buren of zij bij jou en de kinderen kunnen hun eigen plan trekken. ’s Ochtends staan ze op en pakken ze een broodje. “Pap, ik ben naar Jantje of Pietje.” En ook wij staan op en gaan naar bed wanneer we daar zin in hebben. De kids vinden dat geweldig, vier weken kunnen doen waar ze zin in hebben.”

Treed je wel eens op tijdens vakanties?

“Ik heb dat wel gedaan. Overal waar je komt zijn Nederlanders, dus het gebeurt ook dat je de campings opzoekt waar extreem veel Nederlanders zitten. Dan treed ik daar op en maak ik er een werkvakantie van. Heerlijk een feestje bouwen.”

Is het sloopbedrijf nog te combineren met de optredens?

“Het wordt lastiger, maar het lekkere is dat ik mijn eigen agenda kan bepalen. Dat is te gek. Ik heb geen werk, alleen maar hobby’s.”

Ben je van plan om een camper of caravan te kopen? Op de site van Bovag staat hoe je optimaal van je aankoop gebruik kunt maken en er zoveel mogelijk van kunt genieten. 

 


Gewoon het leukste blad van Nederland