BN'ers

Interview met William Spaaij en Anouk Maas uit de musical HAIR

De hoofdrolspelers in HAIR, Anouk Maas en William Spaaij hebben al vaak samen op de planken gestaan, maar speelden nog nooit samen de hoofdrollen én een liefdesduo. In HAIR gaat dat dit theaterseizoen dan eindelijk gebeuren en daar kijken de hoofdrolspelers enorm naar uit. Vandaag, zondag 25 september, is de première!

Anouk: “Ik ben aan dit stuk toe. Dat merk ik heel erg. HAIR voelt alsof ik er echt alles in kwijt ga kunnen. Ik ga lekker ontdekken, andere kanten van mezelf laten zien en daar kijk ik enorm naar uit.”

William: “Het is een zoektocht naar jezelf eigenlijk, HAIR. Ik zit zelf nu middenin die fase. Ouder worden is een vorm van zelfbewustzijn. Je ontdekt dingen over wie je bent en wat je echt wilt.“

Anouk: “Ik denk dat HAIR heel intens gaat worden, ook voor ons als acteurs. Een show maken, is in zekere zin altijd een zoektocht naar jezelf, maar wel altijd binnen een bepaalde context. Waar bij een voorstelling als Disney’s Beauty and the Beast bepaalde dingen vooraf al gegeven zijn, moet HAIR nog echt een vorm krijgen en dat gaan we samen doen. Ik ben daar heel nieuwsgierig naar.”

William: “Aan de andere kant is HAIR voor veel mensen juist een heel herkenbaar stuk. Daarin denk ik echt dat we de verrassing kunnen worden van dit theaterseizoen. Dat je er bij wijze van spreken heen gaat voor de muziek maar naar buiten komt en echt geraakt bent; aan het denken bent gezet.”

Anouk: “Dat is misschien wel de kracht van HAIR. Dat het voor iedereen, voor ons maar ook voor de mensen in de zaal, iets anders gaat doen. Wat hoop jij voor jezelf uit HAIR te halen?”

William: “Ik kijk er wel naar uit om een bepaald beeld van me af te schudden. Mensen denken dat ik heel braaf ben, de goedlachse jongen. Misschien is dat ook wel zo, maar ik ben ook heel erg op zoek naar mezelf en wat ik wil. Uitproberen, buiten de lijntjes kleuren, dat mag bijna niet meer.”

Anouk: “Buiten de lijntjes kleuren is ook voor iedereen anders. Wat voor sommige mensen al buiten de lijntjes is, is dat voor anderen helemaal niet.

William: “Maar als je vraagt waar ik heel erg naar uitkijk, is dat ook wel de 3 disciplines allemaal doen; echt weer even volle bak zingen, dansen en acteren en dan niet als een vrolijk tappende schoorsteenveger, maar lekker rauw. Dat is lang geleden. Er zijn mensen die helemaal niet meer weten dat ik oorspronkelijk danser ben. “

Anouk: Ik heb vooral heel veel zin om te spelen en om daarin te gaan zoeken. Het publiek meenemen op onze reis en ze daarmee raken, daar kijk ik naar uit. Vooral ook omdat het zo samenvalt met mijn leeftijd en het punt waar ik sta. Ik wil een andere kant van Anouk laten zien.

William: “We gaan de mensen nog doen verbazen!”


HAIR is vanaf september 2016 te zien in grote regiotheaters door heel Nederland.

Foto's: Roy Beusker Fotografie


Gewoon het leukste blad van Nederland