100%NL Magazine Matra bike
Delen

Hier moet je op letten als je een elektrische fiets aanschaft!

Elektrische fietsen zijn hotter dan ooit! Nog nooit hadden zoveel mensen in Nederland een elektrische fiets. Je ziet ze in allerlei soorten en maten en zijn al lang niet meer alleen voor de 'ouderen'. Maar waar moet je eigenlijk allemaal op letten als je een elektrische fiets aanschaft?

Waar moet je op letten?

Bij de aanschaf van een elektrische fiets zijn er een aantal dingen waar je goed op moet letten. Natuurlijk, het oog wil ook wat, maar er zijn ook nog andere belangrijke dingen waar je echt goed over moet nadenken.

  • Frame. Misschien wel het belangrijkste om op te letten is je frame. Is het een gemakkelijke frame voor jou om snel op je fiets te stappen? En is je frame op de juiste hoogte ingesteld?
  • Motor. Waar wil jij dat de motor van je e-bike geïnstalleerd wordt? Je kunt kiezen uit drie opties: in het voorwiel, achterwiel of bij de trapas. De motor in het achterwiel wordt het meeste gekozen voor het fietsen van lange afstanden omdat dit vaak samen gaat met hogere snelheden. Als je kiest voor de motor in het voorwiel zal het misschien even wennen zijn, want dan lijkt het alsof je fiets vooruit wordt getrokken in plaats van geduwd. Bij de motor bij de trapas zal je het minste voelen dat je op een e-bike fietst.
  • Actieradius. De actieradius van een e-bike vertelt je hoeveel kilometer je kunt fietsen op een volle accu. Goed om voor jezelf na te gaan is waar je je fiets precies voor wilt gaan gebruiken. Is het voor woon-werkverkeer of ben je juist van plan lange afstanden te gaan fietsen?
  • Proefrit. Wil je er zeker van zijn dat jij de juiste keuze maakt? Maak dan eerst een proefritje. Zo voel je het beste of de gekozen e-bike de match voor jou is.

Als beste uit de test: de E-bike van Fongers

Wist je dat de Fongers Supreme als beste koop uit de AD Fietstest 2021 is gekomen? Lisette, de hoofdredacteur van 100%NL Magazine, kon daarom niet wachten om fietsen te testen! Nadat Lisette een jaar lang door heel Nederland verschillende elektrische fietsen heeft gehuurd, is het tijd voor een eigen fiets. De keuze valt op de Fongers Livorno; een oud-Hollandse fiets in een nieuw Nederlands jasje met – zo constateert zij – de beste prijs/kwaliteit verhouding.

Lisette: ‘Ik mag de Fongers Livorno Lady N8 522 Wh een week lang testen. Het is precies de week dat februari net doet of we al ver in het voorjaar zitten. Het is een mooie fiets die niet oubollig aanvoelt en ook qua hoogte is hij precies goed. Ed en ik zijn allebei vrij lang en fietsen op een te kleine fiets is niet fijn voor je rug. Dat hebben we met huren al vaak gemerkt. We maken lange tochten door het Waterland. De motor heeft vijf standen en de fiets 8 versnellingen, dus je fietst altijd comfortabel. Ook met heftige tegenwind, komen we moeiteloos vooruit. De fiets is vrijwel geruisloos en voelt ook niet zwaar. Op het stuur zie je hoe hard je gaat. Soms moeten we een tandje terugdoen. De vierde dag zijn we, zonder dat we het in de gaten hebben, zo ver dat we in het donker terug moeten. Dat vind ik meestal niet prettig, maar op deze fiets is de verlichting zo goed dat ook dat niet uitmaakt. Had ik trouwens al verteld dat ik helemaal geen fietser ben? Sinds ik elektrisch fiets, weet ik waar het aan ligt: tegenwind. Ik heb nou eenmaal graag de wind mee. Het fijne van deze fiets is niet alleen dat het gewoon een goede fiets is voor een goede prijs.”

100%NL Magazine Matra Bikes

Lisette: ‘Na een week weet ik het zeker. Naast de tochten die we maken, merk ik dat ik nu ook voor kleine stukjes de fiets pak. Dus ondanks dat de fiets elektrisch is, beweeg ik veel meer dan voorheen. Dit is de eerste elektrische fiets waar ik op gereden heb, die aan alle eisen voldoet. Bij het bestellen sluit ik meteen een fietsverzekering van € 16 per jaar af. Want hoewel ik hem nog niet echt heb, moet ik er niet aan denken dat ik hem ooit nog kwijtraak!’

Meer informatie over deze e-bike? Die vind je op www.matrabike.nl

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Matra Bike

Delen