100%NL Magazine rode rozen

Nationale dag van de rode rozen!

'Een bossie, een bossie, een bossie rooie rozen!' Vandaag is het de dag van de rode rozen! In een vaas of in je make-up product, je vindt ze tegenwoordig overal terug. Deze prachtige rode bloemen staan natuurlijk bekend om de romantiek en de heerlijke geur, maar wist je dit ook al?

Oorsprong van rozen

De bloemsoort werd al meer dan duizenden jaren geleden geteeld in China en Afrika. De Grieken, Romeinen en Egyptenaren gebruikten ze voor rituelen en versierden er de tempels en paleizen mee. In de zestiende eeuw kwamen de rozen pas naar Nederland. Inmiddels bestaan er ongeveer 300 soorten rozen.

Doornen of stekels?

Rozen hebben doornen, toch? Een doorn is puntig en verbonden met het inwendige van de stengel. Een stekel daarentegen is een kegelvormig uitgroeisel en is niet verbonden met het inwendige van de stengel. Dus dat betekent dat rozen geen doornen maar stekels hebben!

Familie van de rozen

Rozen worden vaak in eten of drinken verwerkt, dus het is ook niet zo gek dat zij meer eetbare soorten in de familie hebben. Wist je bijvoorbeeld dat de aardbei, de framboos, de peer, de appel en de pruim tot de rozenfamilie behoren?

Verzorging

Rozen zijn vrij makkelijke bloemen, maar toch zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Rozen hebben ongeveer 7 uur licht nodig per dag, maar houden er niet van om in de volle zon te staan! Zet ze ook niet bij de kachel, op de tocht of naast een fruitschaal. Snijd ze schuin af, vergeet de snijbloemvoeding niet en vul regelmatig het water bij. Zo kun jij extra lang van je rozen genieten.

Wil jij op deze dag nog een mooi bos rode rozen aan een ander of jezelf cadeau doen? Kijk op Topbloemen voor de allermooiste rozen boeketten!