Zelfzorg
Een grote gebeurtenis doormaken betekent vaak een overvolle agenda en heel weinig tijd voor jezelf. Maar tijd maken voor een beetje zelfzorg kan een geweldige manier zijn om te ontspannen en in een rustgevende gemoedstoestand te komen wanneer alles om je heen hectisch is. Probeer een paar stappen toe te voegen aan je nachtelijke routine: je kunt een ontspannende bad nemen, dat ene gezichtsmasker gebruiken dat je hebt bewaard voor een regenachtige dag, of jezelf laten verwennen met een pedicure-behandeling. Een paar minuten zelfliefde elke dag kan een positieve invloed hebben op je algehele houding En wanneer je een middag, ochtend of zelfs een hele dag vrij hebt, gun jezelf dan een dagje ‘me-time’, zodat je je ontspannen voelt en klaar bent voor die grote veranderingen in je leven.
Zelfbewustzijn en geduld
Regelmatig een dagboek schrijven kan je helpen om meer aanwezig te zijn, zodat je niet opziet tegen je grote verandering en klaar bent om dingen aan te pakken met een open en heldere geest. Straf jezelf niet omdat je angsten of zorgen hebt, maar noteer deze zorgen en schrijf ze een paar uur voor het slapengaan op. Observeer de gedachte en erken dat het normaal is om je zo te voelen, maar laat het dan los. Probeer, nadat je je zorgen hebt opgeschreven, drie dingen op te schrijven waar je die dag dankbaar voor was; dit kunnen kleine dingen zijn zoals je kind horen lachen, de zon die schijnt of een lekkere zelfgekookte maaltijd. Mood journaling noemen ze dan en dit kan je ook helpen patronen in je stemming op te merken. Neem elke ochtend een paar minuten de tijd om op te schrijven hoe jij je voelt op een schaal van 1 tot 10. Je kunt emoties als vertrouwen, verwachting, angst, vreugde en verdriet bijhouden. Na verloop van tijd kan dit je helpen te begrijpen hoe je emoties werken en wat je triggers zijn.
Goede gewoonten
Het ontwikkelen van goede gewoonten is essentieel, ongeacht of je een grote verandering of een levensgebeurtenis doormaakt. Het hebben van die gewoonten kan je daadwerkelijk helpen je emoties te beheersen voor het geval dingen stressvoller worden dan verwacht. Denk hierbij aan voldoende water drinken, gezond eten, voldoende beweging (doe aan lunchwandelen) en een goede nachtrust.
Sta open voor anderen
Een grote verandering doormaken is niet altijd gemakkelijk en niemand zou deze dingen alleen moeten doormaken. Hoewel sommigen van ons zich liever openstellen door te schrijven in een dagboek, is het raadzaam om ook proberen tijd vrij te maken om je open te stellen voor vrienden of familie. Als je moeite hebt om deze dingen te delen met vrienden en familie, probeer dan misschien iemand te vinden die iets soortgelijks als jij doormaakt. Er zijn ook tal van forums en sociale media groepen voor allerlei dingen. Het kan een hele opluchting zijn om erachter te komen dat je niet alleen bent.
Omgaan met stress
Als je je bijzonder gespannen voelt of ergens moeite mee hebt, probeer dan deze oefeningen van The Stress Management Society om je geest en je ademhaling tot rust te brengen voor je in slaap valt:
- Adem diep in, til de schouders op naar de oren en houd ze een paar seconden omhoog (je zou de spanningen kunnen voelen die zich in de schouders kunnen ophopen), adem nu langzaam lang uit en laat de schouders zakken. Herhaal dit verschillende keren.
- Plaats de vingers van beide handen aan de basis van de schedel; oefen langzame cirkelvormige druk uit van de schedelbasis naar de basis van de nek.
- Sluit nu je ogen en ontspan de spieren van het gezicht. Wees je bewust van je oogspieren, je kaak en je voorhoofd. Plaats de vingers van beide handen aan weerszijden van de slapen en masseer langzaam in een cirkelvormige beweging. Herhaal dit verschillende keren.
- Eindig met het dekken van je handen over de ogen en houd ze enkele seconden vast. Dit helpt om spanning en beklemming in het gezicht los te laten.
Gelukkige plaats
Een gelukkige plek hebben die van jezelf is, kan een goede manier zijn om je veilig te voelen als er dingen in je leven veranderen. Dit kan een favoriete boom zijn in een park in de buurt of een favoriete plek in je huis. Als je echter geen fijne plek hebt om naartoe te gaan, is visualisatie ook een krachtig hulpmiddel om je kalm, geaard en veilig te voelen en het kan je zelfs helpen om productiever te worden. Als je je gestrest voelt, sluit dan je ogen en probeer je een plek voor te stellen die je troost geeft – je gelukkige plek. Concentreer je op het eerste beeld dat in je opkomt en probeer alle details van de plek in je gedachten op te sommen. Hoe gedetailleerder je wordt, hoe duidelijker het beeld in je hoofd zal zijn. Merk op of je je geluiden of geuren kunt herinneren en merk op hoe deze plek je doet voelen, en neem dat gevoel met je mee zodra je je ogen open doet.
Kies voor een voedingssupplement
Het is belangrijk om de juiste balans te vinden. Wil je stress verder aanpakken, waardoor je lekkerder in je vel komt te zit? Denk dan ook eens aan een voedingssupplement met vitamine B5 en B12, die je ondersteuning bieden bij stresssituaties. Vitamine B5 ondersteunt het energieniveau en vitamine B12 is gunstig voor een goede geestelijke balans. In de Bach RESCUE Plus producten vind je deze vitaminen.