Een nieuwe auto: juist kopen of beter om te leasen?
Zie ook:
Delen

Een nieuwe auto: juist kopen of beter om te leasen?

Een spiksplinternieuwe auto is een kostbare aangelegenheid. Daarom kiezen steeds meer mensen voor privélease. Diezelfde spiksplinternieuwe auto, maar dan voor een vast bedrag per maand. Namens BOVAG zoekt autocoureur Sebastiaan Bleekemolen uit hoe dat precies zit.

Sebastiaan Bleekemolen

Net als zijn vader Michael en broer Jeroen racet Sebastiaan Bleekemolen al zijn hele leven. Daarnaast verzorgt hij tv-commentaar bij de Formule 1. Voor BOVAG gaat hij regelmatig op pad om via YouTube antwoord te geven op prangende vragen over mobiliteit. Een van de actuele onderwerpen is privélease. Een interessante oplossing voor iedereen die wél een nieuwe auto wil rijden, maar niet in één keer de nieuwprijs wil of kan betalen.

All-in maandbedrag

Sebastiaan legt uit: “Je kunt tegenwoordig voor vrijwel elke auto, gewoon bij je eigen autodealer als privépersoon een leasecontract afsluiten. Dat betekent dat je elke maand een vooraf bepaald bedrag betaalt, waar alle vaste kosten inzitten. Dus de afschrijving, wegenbelasting, onderhoud én verzekering. Je hoeft alleen de brandstof te betalen. Hoe hoog het maandbedrag is, hangt af van de looptijd van het contract, hoeveel kilometers je verwacht te rijden en uiteraard het type auto dat je uitkiest. Je huidige auto kun je doorgaans ook gewoon inruilen.”

Geen verrassingen

De meeste aanbiedingen voor privélease zijn gebaseerd op een contract voor vier jaar en 10.000 kilometer per jaar. Volgens Bleekemolen volstaat dat voor het gros van de particuliere automobilisten. “In Nederland wordt volgens de statistieken met een privéauto zo’n 11.000 kilometer per jaar gereden. In een leaseconstructie wordt de auto niet jouw eigendom. Je krijgt ’m als het ware in bruikleen en daar betaal je dat maandbedrag voor. Je kunt in principe niet voor nare financiële verrassingen komen te staan, want als je schade oploopt of er is een grote reparatie nodig, dan is dat opgenomen in het contract. Alleen als je fors meer kilometers rijdt dan van tevoren afgesproken, moet je achteraf bijbetalen. Bij minder kilometers, kun je vaak ook geld terugkrijgen. Na afloop van het contract lever je de auto in en kun je desgewenst via privélease weer voor een nieuw exemplaar kiezen. Maar vaak mag je de auto ook overnemen. Al dan niet tegen een vooraf vastgestelde prijs.”

Kleine lettertjes

De coureur waarschuwt wel voor de kleine lettertjes: “Zoals bij elk contract met financiële verplichtingen moet je je goed realiseren waar je voor tekent. Je gaat immers voor langere tijd een verplichting aan en je moet bijvoorbeeld weten onder welke voorwaarden de overeenkomst mag worden opgezegd. Dat zou kunnen als je onverhoopt je baan kwijtraakt of bij andere bijzondere omstandigheden. Die voorwaarden verschillen per aanbieder. Bedenk ook dat al jouw financiële verplichtingen centraal worden geregistreerd en dat dat gevolgen kan hebben voor andere leningen die je nog zou willen afsluiten, bijvoorbeeld een hypotheek.”

Dit artikel is geschreven in samenwerking met BOVAG

Delen