LEZEN: Waar moet je een CO-melder níet ophangen thuis?
Delen

LEZEN: Waar moet je een CO-melder níet ophangen thuis?

Een CO-melder, of koolmonoxidemelder in je woning plaatsen kan levens redden. Daarom is het belangrijk om de melders op de juiste plek te hangen.

CO-melder thuis

Heb jij naast de recente rookmelderverplichting ook al gedacht aan een CO melder? Koolmonoxide (CO) is een gevaarlijk gas dat je niet kunt proeven, zien of ruiken. Een dreigende CO vergiftiging kun je dus niet herkennen. Jaarlijks sterven er naar schatting 5-10 mensen aan koolmonoxidevergiftiging. Een acute CO-vergiftiging kan variëren van mild tot ernstig. Klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid kunnen voorkomen binnen 5-10 minuten. Daarnaast bestaat de kans op overlijden binnen 25-30 minuten.

 

Veel voorkomende oorzaken van CO-vergiftigingen

Een CO-vergiftiging thuis komt meestal voor bij een combinatie van meerdere risico’s. Je kunt jarenlang met een risico leven zonder vergiftigd te worden. Maar als er dan een risico bijkomt, kan het wel eens minder goed aflopen. Veel voorkomende oorzaken van CO-vergiftigingen zijn:

  • Een tekort aan verse lucht (zuurstof) wat resulteert in CO-vorming in het verwarmingstoestel
  • Een probleem met een (water)verwarmingstoestel
  • Problemen met rookgasafvoer of schoorsteen
  • Ongunstige weersomstandigheden
  • Oneigenlijk of verkeerd gebruik van toestellen

Waar moet je een CO-melder niet ophangen?

Twijfel je over een plek? Op de volgende plekken wordt het in ieder geval afgeraden om een koolmonoxidemelder op te hangen:

  • Hang de koolmonoxidemelder niet op een afgesloten plek zoals in een kast.
  • Zorg ervoor dat er niks voor de melder kan komen te hangen, zoals een gordijn of luxaflex.
  • Let erop dat je een koolmonoxidemelder nooit direct naast een deur of raam hangt. Dit kan van invloed zijn op de detectie van koolmonoxide.
  • Niet in een serre of garage
  • Niet direct in het zonlicht
  • Ook niet onder een ventilator of airco
  • Vermijd hangplekken waar de temperatuur regelmatig enorm verschilt. Let er ook op dat de plek niet ijskoud of juist heel heet wordt.

Wanneer kan koolmonoxide opduiken?

In de winter vinden we het allemaal heerlijk om op de bank te kruipen en de verwarming een tikkeltje hoger te zetten. Vooral dan komt koolmonoxide om de hoek kijken. Wanneer warmtebronnen niet goed onderhouden zijn, kan koolmonoxide vrij komen. Ook in de zomer is er kans op koolmonoxidevergiftiging. Wanneer de temperatuur buiten hoger is dan de temperatuur van de CV-ketel, kan koolstofmonoxide niet meer naar buiten worden vervoerd en blijft het in de leidingen van de CV-ketel hangen. Pas daarom ook in de zomer op voor koolstofmonoxidevergiftiging.

 

Smartwares FGA-13041 Koolmonoxidemelder

Zorg ervoor dat je op tijd gewaarschuwd wordt wanneer er in je huis een te hoge concentratie koolmonoxide aanwezig is met de Smartwares FGA-13041 Koolmonoxidemelder. De melder heeft een sensor die lang meegaat en vervangbare batterijen. Daarnaast heeft deze koolmonoxidemelder een display dat de concentratie koolmonoxide aangeeft. Koolmonoxide is geur- en smaakloos. Het luide alarm van 85 dB zorgt ervoor dat je maatregelen kunt nemen zodat je geen koolmonoxidevergiftiging oploopt.

 

Wil je kiezen uit een groter assortiment melders? Klik hier voor het volledige Smartwares CO- en rookmelder assortiment.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Smartwares Group

Delen