100%NL Magazine bovag
Delen

Waarom je liever gister dan vandaag een afspraak maakt om je banden te wisselen!

Als je op wintersport gaat of hoe dan ook door Duitsland moet rijden, is het zo klaar als een klontje en weet je dat winterbanden verplicht zijn. Maar ook in Nederland zijn winterbanden geen overbodige luxe, of op z’n minst vierseizoenenbanden. De experts van BOVAG, waar meer dan 5000 autobedrijven bij zijn aangesloten, leggen uit hoe het zit.

1 Sneeuwvlokje

Een band die voldoet aan de eisen voor winterse omstandigheden en daar ook op getest is, kun je herkennen aan het symbool met het sneeuwvlokje en de drie bergtoppen. Dat staat op de zijkant van de band en tegenwoordig hebben ook steeds meer vierseizoenenbanden van A-­merken dat symbool.

2 Vier seizoenen

Zogenaamde vierseizoenenbanden, of all­season of all­weather, zijn in opmars in Nederland. Vooral voor automobilisten die geen kilometervreters zijn en niet standaard twee keer per jaar in de garage komen, kan dit een uitkomst zijn. De banden zijn een compromis en combineren de eigenschappen van zomer-­ en winterbanden, waardoor je het hele jaar relatief veilig kunt blijven rijden. Laat je goed adviseren door jouw autobedrijf over de juiste banden voor je auto.

3 Zeven graden

Winterbanden presteren beter dan zomerbanden wanneer de buitentemperatuur zakt onder de zeven graden Celsius en het wegdek kouder wordt. Dat komt onder andere door de zachtere samenstelling van het rubber. Als er sneeuw ligt, zorgen de vele groefjes in het profiel voor grip. Met een zomerband zou je alle kanten op glijden.

4 Bandenlabel

Net als het energielabel voor koelkasten, wasmachines en huizen, bestaat er ook een bandenlabel. Daarmee kun je bij aanschaf een weloverwogen besluit nemen op basis van de invloed die de betreffende band heeft op het brandstofverbruik, het afrolgeluid en grip op nat wegdek.

5 Wisselen

Het is niet verstandig om te wachten met banden wisselen totdat het eerste vlokje sneeuw valt, want dan moet je aansluiten in de rij en kan het weken duren voordat je aan de beurt bent bij het autobedrijf. Doorgaans duiken de nacht temperaturen in oktober al richting het vriespunt en dan is het raadzaam vooraf al je bandenwissel in te plannen. De wissel naar zomerbanden kun je dan al meteen afspreken voor april bijvoorbeeld.

6 Remweg

Met zomerbanden is je remweg op een besneeuwd wegdek bij een snelheid van 50 kilometer per uur al gauw twee keer zo lang als met winter­ of vierseizoenenbanden. Dat kan dus het verschil betekenen tussen leven en dood. Andersom geldt overigens ook: winterbanden zorgen in de zomer juist voor een langere remweg.

7 Velgen

Het beste kun je de winterbanden op aparte velgen laten monteren, zodat de zomer­ en winterbanden niet telkens op dezelfde velg hoeven te worden verwisseld. De banden kun je laten opslaan door het autobedrijf, dan hoef je er ook niet zelf mee te sjouwen.

Kijk voor meer informatie op www.bovag.nl

Dit artikel is geschreven in samenwerking met BOVAG.

Delen