100%NL Magazine scooter
Delen

Met deze 10 tips is jouw fiets of scooter klaar voor de lente!

De klok een uur vooruit, lekker lang licht, aangename temperaturen, weg met die winterjas! De lente breekt aan, dus heerlijk naar buiten. Met je fiets of op de scooter. Met deze 10 tips van Bovag is jouw fiets of scooter klaar voor de lente!

1. Opfrisbeurt

Nu de zon weer gaat schijnen en je hoogstwaarschijnlijk je tweewieler weer meer gaat gebruiken is een poetsbeurt, maar vooral een onderhoudsbeurtje, geen overbodige luxe. Zijn de banden en de remmen nog in orde? Is de ketting gesmeerd en op spanning? Verlichting oke? De vakman kijkt het allemaal met een deskundig oog na.

2. Handsfree

We weten het natuurlijk allemaal: sinds vorig jaar geldt er officieel een verbod op het gebruik van de telefoon op de fiets of scooter. Wil je toch zien of er berichtjes binnenkomen of wil je je telefoon gebruiken voor navigatie? Koop dan een handige handsfree set, waarmee je de telefoon op je stuur vast kunt klikken. Stevige houders zijn verkrijgbaar bij de betere vakhandel.

3. Koppie koppie

Op een bromfiets – met een gele kentekenplaat – is het verplicht om een helm te dragen en in Amsterdam geldt op veel routes ook een helmplicht voor snorfietsers. Ook op een elektrische fiets die tot 45 kilometer per uur gaat, moet je ook een helm dragen. Voor alle overige categorieën fietsen geldt geen verplichting, maar het is natuurlijk wel raadzaam!

4. Passen en meten

Ben je toe aan een nieuwe fiets? Net als zoveel andere producten kun je deze ook heel eenvoudig op internet bestellen. Maar het is van cruciaal belang dat je de juiste fiets koopt, met de juiste framemaat en andere belangrijke afstellingen. Bij een BOVAG-fietsenzaak kunnen ze je uitgebreid adviseren, alles opmeten én je kunt er proefritten maken.

5. Elektrisch (1)

Tegenwoordig heb je e-bikes in allerlei soorten en maten en is het niet alleen meer voor senioren. In 2018 was meer dan 40% van alle nieuwe fietsen een elektrische fiets. Een e-bike is dus super populair!

6. Elektrisch (2)

De overtreffende trap van een ‘gewone’ e-bike is de speed pedelec. Zo’n fiets geeft elektrische ondersteuning tot 45 kilometer per uur, waar een normale e-bike ophoudt bij 25. Daardoor moet je wel over een geldig rijbewijs beschikken, de fiets moet WA-verzekerd zijn en er hoort een gele kentekenplaat op, zoals bij bromfietsen. In de bebouwde kom moet je op de rijbaan fietsen en er geldt een helmplicht.

7. Elektrisch (3)

Wat we tegenwoordig ook steeds meer in het verkeer zien zijn snorscooters in de elektrische variant. Fluisterstil, zeer comfortabel, zonder schadelijke uitstoot en gewoon thuis aan het stopcontact op te laden. Met de meeste elektrische scooters kom je al zo’n 100 kilometer ver op één acculading. Dus zeker het overwegen waard als je een nieuwe scooter zoekt.

8. Opvallen

Een ongeluk zit in een klein hoekje en het is dus van groot belang dat je goed zichtbaar bent in het verkeer. Zorg altijd voor goed werkende verlichting op jouw tweewieler. Vertrouw niet op inferieure lampjes die je aan je stuur en bagagedrager kunt hangen. In de avonduren helpt het ook als je reflecterende kleding draagt.

9. Leasefiets

Een fiets van de zaak? Jazeker, dat is tegenwoordig heel normaal. Jouw werkgever kan jou een fiets ter beschikking stellen en de overheid heeft bepaald dat je slechts belasting hoeft te betalen over 7 procent van de nieuwwaarde. Kies je een doorsnee e-bike, dan heb je het dus netto over een paar euro per maand. Vraag er eens naar bij je baas!

10. E10

Opgelet voor de brom- en snorfietsers! Sinds afgelopen jaar bestaat de reguliere Euro95-benzine voor 10 procent uit biobrandstof, voorheen was dat 5 procent. De meeste scooters zijn niet bestand tegen deze E10 en lusten alleen E5. Pas bij de pomp dus goed op wat je tankt!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Bovag

Delen