Vegan ‘eiersalade’ sandwich en granola bar
Bereidingstijd: 20 min
Ingrediënten
Voor de vegan ‘eiersalade’
- 3 el Hoemoes less salt
- 100 g bio tofu
- 1/4 tl kala namak zout (te koop in de bio winkel)
- 1/4 tl kerrie
- Snufje paprikapoeder
- 2 tl ketchup
- 1/2 tl mosterd
- 1 el gehakte bieslook
- 1-4 boterhammen
Voor de granolarepen
- 200 g dadels
- 60 ml ahornsiroop
- 60 ml noten- of zadenpasta
- 150 g havervlokken
- 200 g noten, zaden en gedroogd fruit naar keuze, grof gehakt
Druiven
Bereiding
Vegan eiersalade sandwich
- Laat de tofu goed uitlekken in een theedoek, zodat er zo veel mogelijk vocht uit gaat.
- Meng in een kom de kala namak, kerrie, paprikapoeder, ketchup, mosterd, bieslook en hoemoes.
- Verkruimel de tofu boven de kom. Roer goed en breng eventueel op smaak met meer kerrie of kala namaak zout.
- Verdeel de vegan ‘eiersalade’ over de boterhammen.
Granolarepen
- Bedek een brownieblik met bakpapier.
- Maal de dadels tot een dikke pasta in een keukenmachine of sterke blender.
- Verwarm de noten- of zadenpasta in een pannetje met de ahornsiroop en meng tot een geheel.
- Meng met de dadelpasta, havervlokken en de noten, zaden en het gedroogde fruit.
- Druk het mengsel in het brownieblik. Gebruik een stuk bakpapier om het echt glad te maken, zodat het mengsel niet aan een lepel of je handen blijft plakken.
- Plaats het blik voor een half uur in de vriezer voor je het in tien repen snijdt.
Geef de vegan ‘eiersalade’ sandwiches mee met wat druiven en een granolareep.
Lunchbox met wraps
Bereidingstijd: 30 minuten
Ingrediënten
Voor de wrap
- 1 tortilla wrap
- 2 el Muhammara
- 100 g gekookte zwarte bonen
- Snufje komijnpoeder
- 100 g gekookte (zilvervlies)rijst (bijvoorbeeld wat over is van het avondeten)
- 3 el geraspte (vegan) kaas
Voor de guacamole
- 1/2 avocado
- 1/2-1 el citroensap
- Zout en peper naar smaak
- Optioneel: klein teentje geperste knoflook
Handje tortilla chips
Blauwe bessen
Bereiding
Guacamole
- Maak de guacamole door de halve avocado te prakken en te mengen met de overige ingrediënten. Breng eventueel op smaak met wat geperste knoflook, extra citroensap en zout en peper.
Wraps
- Prak de zwarte bonen grof met een vork en roer hier de Muhammara en een snufje komijnpoeder doorheen. Smeer uit op de tortilla wrap, bedek met de gekookte rijst, de geraspte kaas en de helft van de guacamole.
- Rol de tortilla op, snijd in plakjes en stop deze in de lunchbox.
Schep de rest van de guacamole in een afgesloten bakje. Geef mee met de tortilla chips en de blauwe bessen.
Croissant met Hoemoes rode biet & vegan brownies
Bereidingstijd: 50 minuten
Ingrediënten
Voor de croissant
- 1 croissant
- Hoemoes rode biet
- 1/4 avocado, in plakjes
- Plakjes komkommer
Voor de zwartebonenbrownies
- 400 g gekookte zwarte bonen (uitgelekt)
- 2 el gebroken lijnzaad + 5 el water
- 75 g cacaopoeder
- 4 el ahornsiroop
- 75 g kokosbloesemsuiker
- 1 1/2 tl bakpoeder
- 1/2 tl vanille extract
- flinke snuf zout
- 3 el kokosolie
1 mandarijn
Optioneel: cocktailprikkers
Bereiding
Brownies
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een brownievorm met bakpapier of gebruik muffinvormpjes (makkelijker om mee te nemen!).
- Spoel de bonen goed af en voeg ze samen met de overige ingrediënten toe aan een keukenmachine of blender. Pureer tot een dikke, gladde massa.
- Stort het beslag in de brownievorm of in de muffinvormpjes en bak deze voor 35-40 minuten.
- Laat goed afkoelen voor je de brownies serveert.
Croissant
- Halveer de croissant en besmeer beide helften met hoemoes. Beleg met wat plakjes avocado en komkommer.
Geef de croissant mee met een zwartebonenbrownie en een mandarijn. Tip: pel de mandarijn en snijd de partjes door de helft. Prik de halve partjes op een cocktailprikker. Als de open zijdes tegen elkaar aan zitten, vormen ze een hartje!
Thuis aan het werk? Neem wat extra de tijd en maak van jouw lunch een feestje!